1. Надавайте перевагу сезонним овочам. Якщо явно не сезон – овоч може бути вирощений із застосуванням шкідливих для організму речовин. Наприклад, кавуни взимку.
2. Оцінюйте зовнішній вигляд. Шкірка повинна бути однорідною: без плям, вм’ятин, пошкоджень, гнилі і плісняви. Овочі повинні бути рівними, гладкими, приємними на дотик і на вигляд. Зморщені і мляві – ознака старості.
3. Нюхайте овочі. Найяскравіше запах відчувається біля плодоніжки. Запах повинен бути вираженим, але не хімічним. Якщо овоч зовсім не пахне – погано.
5. Розмір має значення. Віддавайте перевагу овочам середнього розміру. Занадто великі – не значить, самі стиглі і смачні. Навпаки, вони можуть бути перезрілими. Гігантизм також може свідчити про те, що виробник використовував потужні добрива.
6. Беріть овочі зверху. Продукція на дні скриньки часто мнеться при транспортуванні, тому сильно заглиблюватися не треба. Але і перші-ліпші овочі, звичайно, не беріть. Придивіться, понюхайте.
8. Овочі та зелень краще купувати на ярмарку або на ринку. В магазинах (особливо в недорогих супермаркетах) якість гірша. Це не обов’язково, але, як правило. Якщо ви живете недалеко від ринку, то радимо заглядати туди частіше. Фермерська продукція – завжди краще.
9. Не набирайте багато. Щоб овочі не встигли зіпсуватися, купуйте на 1 – 2 рази попоїсти. Огірки, помідори, редис, перець і особливо зелень. Виняток становлять морква, картопля, буряк. При дотриманні належних умов зберігання вони можуть лежати дуже довго.
Тепер ви знаєте, як вибрати овочі. Зовсім нескладно!