Дієтичний шашлик за смаком нічим не поступається традиційному, а по корисності перевершує в рази. Головне – правильно вибрати м’ясо і маринад. І зараз ми детально про це розповімо.
Яке м’ясо обрати для дієтичного шашлику?
Якщо ви віддаєте перевагу дієтичне варіанти шашлику, радимо відмовитися від самого жирного і калорійного продукту – свинини (близько 300 ккал на 100 г). На дієті краще віддати перевагу молоду телятину і курячу грудку без шкіри, але є й інші варіанти.
- Баранина – калорійність від 120 до 200 ккал (в залежності від частини тушки, сама жирна – грудинка, шия і лопатка низькокалорійні).
- Яловичина – калорійність 190 ккал.
- Кролик – калорійність 200 ккал.
- Курка (стегенця, стегенця) – 160 ккал.
- Індичка – калорійність 130 ккал.
- Молода телятина – калорійність 110 ккал.
- Куряча грудка – калорійність 100 ккал.
Також чудово підійде риба.
- Сом – 143 ккал на 100 грам
- Горбуша – 142 ккал на 100 грам
- Тунець – 100 ккал на 100 грам
- Форель– 97 ккал на 100 грам
- Хек, судак, щука – до 90 ккал на 100 грам
- Минтай, тріска, путасу – до 75 ккал на 100 грам
Як і в чому замаринувати?
Щоб дієтичний шашлик з курки або м’яса був смачним і соковитим, треба перед маринуванням попередньо охолодити продукт, якщо він свіжий, а якщо заморожений – розморозити (краще в холодильнику, а не при кімнатній температурі і тим більше не використовуйте мікрохвильову піч). Після м’ясо слід нарізати невеликими шматочками, приблизно 5х5 див.
І, звичайно, нам знадобиться полегшена версія маринаду – строго без майонезу!
- Мінеральна вода
- Лимонний сік
- Оцет і ріпчасту цибулю
- Свіжі помідори або томатна паста
- Гірчиця і оливкова олія (можна додати мед)
- Кефір, натуральний йогурт, сметана нежирна
- Соєвий соус
- Натуральні спеції та приправи
- Свіжа зелень
Ці продукти можна використовувати окремо або комбінувати – як вам більше подобається. Наприклад, взяти мінеральну воду, сік лимона, цибулю, свіжу зелень і спеції приготувати дієтичний маринад для шашлику на основі оцту, цибулі та лимона. Ці варіанти підійдуть і для м’яса, і для риби. В ідеалі час маринування – добу.
І, звичайно, не забуваємо про овочі. Ось вже де дієтичний варіант.