Шкідливі харчові добавки? Однозначної відповіді немає – все залежить від конкретної речовини, від конкретної добавки.
- Є такі, що навіть корисні, але їх мало (шукайте на сторінці «Умовно нешкідливі»).
 - Є надзвичайно небезпечні, викликають рак (Небезпечні харчові добавки).
 - Третя категорія – умовно небезпечні харчові добавки. Про них ми розповімо в цій статті.
 
Таблиця умовно шкідливих харчових добавок Е включає:
- Назва і код
 - Вплив на організм
 - Де можна зустріти, в яких продуктах
 
Таблиця шкідливих харчових добавок з розшифровкою
| Код харчової добавки | Назва | Характеристики | Вплив на організм людини | 
| Е 102 | Тартразин | Харчовий барвник жовтого кольору | Алерген. Може викликати кропивницю | 
| Е 104 | Жовтий хіноліновий  | 
Заборонений до використання | Викликає гіперактивність у дітей, захворювання ШЛУНКОВО-кишкового тракту, алергічні реакції | 
| Е 110 | Жовтий «Сонячний захід» FCF, оранжево-жовтий S  | 
Додається в кольорову глазур, пакетовані супи, соуси, джеми | Може викликати алергію, висип, закладеність носа, набрякання нирок і хромосомні пошкодження | 
| Е 120 | Карміни | Застосовується в м’ясопереробному і рибному виробництві, у молочній промисловості, при виробництві алкоголю та безалкогольних напоїв, желе, ковбас, кетчупів, глазурі | Може бути алергеном. Може викликати анафілактичний шок | 
| Е 122 | Азорубін, кармуазин  | 
Застосовується при виготовленні джемів, йогуртів, варення, марципанів | Викликає захворювання ШКТ, провокує алергічні реакції, висипання, кропив’янку | 
| Е 129 | Червоний чарівний AC  | 
Застосовується при виготовленні кондитерських виробів | Алерген. Викликає висипання, екзему, кропив’янку. Не рекомендується особам, чутливим до аспірину | 
| Е 132 | Індигокармін | Барвник. Використовується при приготуванні безалкогольних напоїв, морозива, тістечок, печива, солодощів | Викликає нудоту, проблеми з серцем, провокує приступи задухи і астми | 
| Е 133 | Синій блискучий FCF  | 
Барвник. Застосовується при виготовленні морозива, солодощів, безалкогольних напоїв; може зустрічатися в сухих сніданках, молочних продуктах | Викликає напади задухи. Небезпечний для алергіків і астматиків | 
| Е 142 | Зелений S | Використовується при приготуванні морозива, консервованого горщика, різних солодощів | Алерген. Може викликати гіперактивність у дітей | 
| Е 171 | Діоксид титану  | 
Зустрічається у складі готових сніданків, сухого молока | Може спровокувати захворювання печінки і нирок | 
| Е 215 | Натрієва сіль этилпарабена  | 
Застосовується з метою продовжити терміни придатності різної продукції | Отрута для кішок. У ряді випадків може спровокувати алергічні реакції | 
| Е 218 | Пари-оксибензойной кислоти метиловий ефір | Застосовується в кондитерському і м’ясному виробництві | Провокує почервоніння шкіри та алергічні реакції | 
| Е 220 – 223 | Діоксид сірки, сульфіт натрію, гідросульфіт натрію  | 
Використовується для запобігання потемніння фруктів | Наслідки: нежить, чхання, головний біль, дратівливість | 
| Е 224 | Піросульфіт калію  | 
Застосовується при виробництві вин | Може викликати чхання, нежить і роздратування слизових оболонок, головний біль, запальні захворювання кишечника | 
| Е 226 | Сульфіт кальцію  | 
Консервант. Застосовується при виробництві цукру, збільшує твердість овочевих консервів | Може викликати чхання, нежить і роздратування шкіри, головний біль, запальні захворювання кишечника | 
| Е 227 | Гідросульфіт кальцію  | 
Консервант. Застосовується при виготовленні соусів, пива, фруктових напоїв, сухофруктів, соків, кондитерських виробів | Наслідки: нежить, чхання, головний біль, дратівливість | 
| Е 234, 235 | Низин, пимарицин, натаміцин  | 
Застосовується при приготуванні сирів, м’ясних продуктів, зеленого горщика, квасолі, грибів, кондитерських виробів | Вбиває корисні бактерії | 
| Е 239 | Уротропін | Застосовується при виготовленні сирів, зернистої ікри | Може викликати алергію | 
| Е 311 | Октилгаллат | Синтетичний антиоксидант. Запобігає згірклого масла | Може провокувати екземи, подразнення слизових і ШКТ, гіперактивність у дітей | 
| Е 320 | Бутилгидроксианизол | Сприяє збереженню кольору і смаку продуктів | Підвищує рівень холестерину | 
| Е 338 | Ортофосфорна кислота | Використовується як підкислювач. В основному при виробництві напоїв | Порушує кислотно-лужний баланс, може призвести до розвитку карієсу. Може викликати нудоту і блювоту | 
| Е 339 | Фосфати натрію  | 
Застосовується при виготовленні хлібобулочних і кондитерських виробів, молочної продукції, солодких напоїв, бульйонів, соусів, сирів, м’ясних і рибних продуктів | Може порушувати функції кишечника | 
| Е 340, 341 | Ортофосфати калію, фосфати кальцію  | 
Застосовується при виробництві молочних, м’ясних і рибних продуктів, дитячого харчування, хлібобулочних і кондитерських виробів, алкогольних і безалкогольних напоїв, овочів, соусів, концентратів, сухих сніданків, бульйонів | Перевищення цієї речовини в організмі провокує дефіцит кальцію, викликає порушення роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту | 
| Е 404 – 405 | Альгінат кальцію, пропан 1-2-диолальгинат  | 
Застосовується при приготуванні желе. Гелеобразующее речовина | Сприяє утворенню нерозчинних солей калію і заліза | 
| Е 407 | Карагенан та його солі  | 
Гелеобразующее речовина, стабілізатор в’язкості | Може провокувати розвиток виразкової хвороби кишечника або шлунка | 
| Е 420 | Сорбіт, сорбитовый сироп  | 
Поширений підсолоджувач. Використовується при приготуванні кондитерських виробів, частіше в харчуванні діабетиків і людей, що прагнуть скинути вагу | Є ризик утворення газів і дискомфорту в ділянці ШЛУНКОВО-кишкового тракту (при зловживанні) | 
| Е 422 | Гліцерин | Використовується в кондитерській промисловості, при приготуванні алкогольних напоїв | Категорично не рекомендується людям із захворюваннями нирок і порушеним кровообігом. Зловживання загрожує зневодненням організму | 
| Е 445 | Ефіри гліцерину і смоляних кислот  | 
Застосовується при виробництві варення, желе, мармеладу, жувальних гумок, цукерок, низькокалорійних продуктів, молочних продуктів, згущеного молока, желеподібних рибних і м’ясних виробів | Може подразнювати слизові, заважати нормальній роботі органів ШКТ | 
| Е 450 i | Дигидропирофосфат натрію або пирофосфатдинатрия  | 
Використовується при приготуванні консервів, морепродуктів, хлібобулочних виробів, м’ясної продукції, напівфабрикатів з картоплі | Алерген | 
| Е 451 – 452 | Трифосфати, поліфосфати  | 
Застосовується в м’ясопереробній промисловості | Може викликати розлади шлунка | 
| Е 470, 470a, 470b | Натрієві, калієві і кальцієві солі жирних кислот  | 
Речовини, що перешкоджають злежуванню речовин; використовуються при виготовленні порошкоподібних продуктів: цукрової пудри, сухих вершків, бульйонів | Не рекомендується застосовувати людям із захворюваннями ШЛУНКОВО-кишкового тракту і порушеннями обмінних процесів | 
| Е 493 | Сорбитанмонолаурат СПЭН 20  | 
Піногасник, глазирователь для фруктів | Можливе подразнення слизових оболонок і органів ШКТ | 
| Е 524 | Гідроксид натрію  | 
Регулятор кислотності. Використовується при виробництві морозива, какао, десертів, карамелі, безалкогольних напоїв, хлібобулочних виробів | При попаданні на шкіру викликає хімічні опіки, при попаданні всередину – опіки гортані, стравоходу і шлунка | 
| Е 576 | Глюконат натрію  | 
Добавка-комплексоутворювач і підсилювач смаку | При надмірному вживанні може викликати «синдром китайського ресторану» | 
| Е 585 | Лактат заліза | Стабілізатор забарвлення | Може спровокувати блювоту | 
| Е 620 | Глутамінова кислота | Підсилювач смаку та аромату. Застосовується при приготуванні м’ясних консервів, харчових концентратів | Може викликати болі в кінцівках і головні болі, часто стає причиною поганого самопочуття | 
| Е 621 | Глутомат натрію однозаміщений | Часто можна зустріти в стравах корейської, китайської, японської кухні | При постійному вживанні можливо атрофування смакових рецепторів, поступова втрата смакових відчуттів | 
| Е 627, 630 | Гуанилат натрію двузамещенный, инозиновая кислота | Підсилювач аромату | Добавка небезпечна для людей з деякими захворюваннями: подагра, астма. Небезпечна для дітей віком до 12 років | 
| Е 631 | Инозинат натрію двузамещенный | Використовується в приправах, чіпсах, сухариках, стравах швидкого приготування | Не рекомендується вживати гіпертонікам | 
| Е 900 | Диметилполисилоксан | Піногасник. Застосовується в цукровій, кондитерської, молочної, спиртової промисловості | Алерген | 
| Е 930 | Пероксид кальцію | Поліпшувач хліба і борошна | Дратує слизові і шкірний покрив | 
| Е 941 | Азот | Використовується в якості захисного газу для упаковки хлібобулочних виробів, риби, м’яса, горіхів, особливо продуктів, схильних до окислення | Вдихання азоту може викликати задуху | 
| Е 950 | Ацесульфам калію | Міститься в безалкогольних напоях | Погіршує роботу серцевої системи, збуджує нервову систему | 
| Е 965 | Мальтит, мальтитный сироп | Замінник цукру (може використовувати при виготовленні драже та інших кондитерських виробів) | Може спровокувати діарею | 
| Е 966 | Лактит | Низькокалорійний підсолоджувач | Може спровокувати діарею | 
| Е 1101 | Протеази | Поліпшувач борошна та хліба, стабілізатор, підсилювач смаку та аромату (особливо популярний в м’ясній та рибній промисловості) | Алерген | 
| Е 1102 | Глюкозооксидаза | Поліпшувач тесту | Може призвести до накопичую токсинів в організмі | 
| Е 1422, 1442 | Ацетилдикрахмаладипат, гидроскипропилдикрахмалфосфат | Стабілізатор в’язкості (йогурти, десерти, киселі) | Уповільнює травлення в кишечнику | 
| Е 1520 | Пропіленгліколь | Зустрічається у складі рулетів, вівсяного печива, бісквітів, безалкогольних та слабоалкогольних напоїв, енергетиків, цукерок | Синтетична речовина. Може викликати алергію | 
