Обліпиха – посадка і догляд у відкритому грунті, опис сортів з фото

30

Цей чагарник з декоративною формою і чудовими властивостями плодів для здоров’я все частіше гостює в наших садах. Ягоди обліпихи багаті вітаміном с, зміцнюють імунітет, знижують поганий холестерин. У сьогоднішній статті ми розповімо, як вирощувати обліпиху – посадка і догляд у відкритому грунті, коли починає плодоносити рослина, як його розмножувати, коли збирати урожай і про способи використання їстівних плодів.

Опис рослини

Обліпиха належить до сімейства лохові. Найбільш поширений вид обліпиха крушиноподібна (hippophae rhamnoides), в природних умовах зустрічається в азії, європі. Чагарник дуже морозостійкий, виносить морози до -45 градусів. У росії широко поширений в європейській частині, на кавказі, алтаї, в сибіру, на уралі. У природі росте в заплавах річок, на берегах річок, озер. Широко культивується як декоративна і лікарська рослина.

Незвичайні властивості рослини використовувалися з давніх пір для підвищення стійкості людського організму до різних хвороб, для їх лікування, в косметичних цілях, для годування тварин. Листя і гілки служили для приготування бульйонів, якими поїли коней, щоб вони були здорові, сильні і готові до важкої роботи. Цей спосіб використовувався перед їх продажем на ярмарках, щоб продати тварин за високу ціну.

Ботанічний опис:

  • багаторічна рослина з досить розлогою, кілька округлою формою крони, що досягає висоти 1,5-6 метрів. Відмінна риса виду-повільне зростання, рослина досягає максимальної висоти через кілька або навіть через десяток років. Зазвичай обліпиха приймає форму листяного чагарнику, рідше дерева.
  • пагони — гіллясті, жорсткі, деревні, покриті сіро-коричневою, гладкою корою і нечисленними, гострими, тонкими, жорсткими шипами.
  • коренева система 8>–>- чагарник утворює сильну кореневу систему, через кілька років після посадки в межах декількох метрів від материнської рослини можна виявити недавно з’явилися молоді відростки (поросль).
  • листя . Навесні на пагонах розвиваються довгі, вузькі, ланцетні листя з платівкою зеленої зверху і сріблястою знизу. Рослина має довгасті темно-зелене листя, вкриті сріблястими волосками.
  • квіти — одностатеві, зібрані біля основи бічних гілок, розвиваються перед листям або разом з ними. Чоловічі квітки з 4 тичинками зібрані в суцвіття, схожі на сережки, чашечка складається з двох вільних перетинчастих листя. Жіночі квітки в коротких гронах мають зрощені дводольні чашечки. Цвіте чагарник в березні-квітні. Якщо квітки лоха і шеферді, що належать до цього ж сімейства, запилюються комахами, обліпиха запилюється вітром.
  • плоди . Після цвітіння жіночі квіти перетворюються в круглі помаранчеві плоди, але тільки якщо поруч знаходиться чоловічий чагарник (дводомна рослина). Якщо запилення пройшло успішно, в другій половині літа на жіночому рослині (зазвичай характеризується меншим розміром і більш компактною формою) починають з’являтися кулясті, помаранчеві, м’ясисті плоди (кістянки), за зовнішнім виглядом нагадують плоди горобини. Вони зібрані уздовж пагонів в щільні, збиті грона, буквально «обліплюють» їх, звідси і назва рослини»обліпиха».

Рослина виділяє інтенсивний аромат, дуже близький до запаху ананаса. З цієї причини обліпиху називають російським ананасом. Відомі також інші назви-восковуха, івотерн.

Цікаві сорти

Є багато цікавих різновидів обліпихи, що розрізняються розміром плодів і смаковими якостями. У нді садівництва сибіру виведено близько 40 сортів обліпихи. Вирішивши закласти ягідник, варто вибрати сорт з високою морозостійкістю, з маленькою кількістю або відсутністю шипів, тоді збір врожаю буде простіше.

  • «августина » — сорт алтайської селекції. Відрізняється дуже великими, солодкими плодами. Раннього дозрівання.
  • «москвичка » — сорт московської селекції, виведений в мгу. Кущ середньої висоти (2,5 м). Ягоди солодкі, ароматні, середнього терміну дозрівання. Довжина шипів 2-3 см.стійкий до хвороб, шкідників, морозів. Урожайність помірна — до 8 кг з рослини.
  • «ажурна » — великоплідний сорт, кущ розлогий, невисокий, без колючок. Плоди яскраво-помаранчеві, кисло-солодкі.
  • «жемчужница » — великоплідний сорт. Урожайність висока, плоди десертного смаку-солодкі, забарвлення – яскраво-оранжевий.
  • «ароматна » — сорт середнього терміну дозрівання, сильнорослий, з пухкою кроною, висотою до 3,2 м і діаметром крони до 1,9 м (7-річні рослини). Має хорошу врожайність, стійкість до хвороб. З семирічного дерева можна зібрати 7 кг плодів. Ягода червона з блиском, соковита, слабокисла, з приємним смаком і ароматом.
  • «ботанічна » — виключно урожайний, зимостійкий сорт, вирощується в московській області. Характеризується червоно-помаранчевими довгастими плодами. Чагарник середньої висоти, помірного зростання, розлогої форми з широкою кроною (до 3,2 м), висотою до 2,8 м.плоди дозрівають в період 15-25 серпня. Приємний м’який смак з помірною кислотністю.
  • «подруга » — сорт отриманий в інституті цитології і генетики, вирощується в сибіру. Плоди великі, овальні, помаранчеві, з кисло-солодким смаком, відмінно підходять для консервів.
  • «велетень » — сорт виведений в нді садівництва сибіру. Відрізняється відсутністю колючок і великими, яскраво-помаранчевими плодами з кисло-солодким смаком.
  • «сибірська » — сорт пізнього дозрівання, зимостійкий, малоколючий, ягоди помаранчеві. З плодів виробляється сибірське масло обліпихи, що містить велику кількість ненасичених жирних кислот омега — 3 і омега-6, що підтримують правильне функціонування організму.
  • » подарунок саду » – дерева сильнорослі, з прямими жорсткими гілками, крона ущільнена. Висота 7-річних дерев до 3,5 м, діаметр крони до 2,8 м. Колючки нечисленні. Сорт цінується за врожайність і стійкість до хвороб. Темно-помаранчеві ягоди, кислий смак. Урожайність: 9-10 кг ягід з рослини.

Умови вирощування

Вирощування обліпихи відносно просте. Хоча рослина має мінімальні вимоги, варто пам’ятати про дотримання декількох основних правил щодо вибору місця посадки, підготовки грунту і необхідних процедур по догляду.

Незалежно від сорту обліпиха воліє ділянки добре освітлені сонцем, захищені від вітру. Обліпиха дуже невимоглива до грунту, може рости на дуже бідних, пустельних територіях, легко переносить засолення грунту.

Обліпиха краще росте на грунтах:

  • легких (легкість може бути досягнута шляхом застосування органічного добрива: гною або сидератів перед посадкою);
  • проникних;
  • зі слабокислою або лужною реакцією (рн 5,1 – 7,8).

Рослина віддає перевагу умовам, що характеризуються підвищеною вологістю повітря, чутливо до пересушування, тому перед посадкою варто подбати, щоб субстрат був досить вологим. Землю додатково можна поліпшити за допомогою добрив з високим вмістом кальцію і фосфору. Завдяки симбіозу з актиноміцетами коріння чагарнику можуть зв’язувати азот з повітря, підвищуючи родючість грунту на ділянці природним шляхом.

Обліпиха погано переносить:

  1. тінь;
  2. тривалу посуху;
  3. важкі, заболочені, глинисті субстрати.

Посадка

Обліпиха-дводомна рослина, існують чоловічі і жіночі рослини. Тому за правилами посадки обліпихи потрібно на 6 жіночих кущів садити 1 чоловічий, що гарантує отримання рясних врожаїв.

Коли садити? краще проводити посадку обліпихи в грунт восени.

схема посадки при посадці обліпихи потрібно зберігати 1-2-метровий інтервал між саджанцями, при відстані між рядами 4 м, що дозволить рослинам вільно розростатися. При використанні низьких сортів, можна використовувати схему посадки 4 × 1,5 м.

На який рік плодоносить обліпиха після посадки? при сприятливих умовах через 3-4 роки після посадки рослина починає плодоносити. Для посадок найбільш підходять дворічні саджанці, які вже на другий рік дають перший урожай.

Перед тим, як посадити обліпиху у відкритий грунт, потрібно підготувати ділянку – очистити його від бур’янів, можна внести компост або перепрілий гній.

Вирощування і догляд

Обліпиху вирощувати нескладно, вона не вимагає спеціальних процедур по догляду. Рослина відрізняється високою морозостійкістю, його можна вирощувати в підмосков’ї, ленінградській області, в сибіру. Воно добре переносить забруднення повітря, що робить його ідеальним для вирощування в міських умовах.

Прополка

Обліпиха має дуже добре розвинену кореневу систему, розподілену трохи нижче поверхні грунту, тому виникають труднощі з прополкою, щоб не пошкодити коріння. Прополку проводять в межах крони на 1,5 м від стовбура.

При вирощуванні обліпихи важливо не пошкоджувати коріння, рослина має тенденцію до утворення сильних кореневих нащадків (травми стимулюють цей процес). Це з одного боку зміцнює грунт, наприклад, на схилах, проте з іншого боку, чагарник сильно розростається.

Полив

Обліпиха стійка до посухи, завдяки розвиненій кореневій системі. Вона також може рости в більш вологих місцях, коріння не будуть рости так сильно. Однак, тривала посуха призводить до опадання плодових зав’язей.

Протягом першого року після посадки рослину потрібно регулярно і рясно поливати. У наступні роки це вже не потрібно, чагарник потрібно поливати тільки в періоди тривалої посухи.

Обрізка

Відразу після посадки обліпихи в саду рекомендується провести формуючу обрізку, скорочуючи пагони трохи вище першої нирки. Обрізку обліпихи проводять ранньою весною, для отримання бажаної форми куща, і проводять тільки в перші роки.

Добриво

Обліпиха не потребує підгодівлі. Замість цього потрібно регулярно рихлити, прополювати грунт навколо кущів. Це полегшить проникнення води і кисню до коріння, надаючи рослинам оптимальні умови для зростання.

Відсутність необхідності в азотних добривах (і навіть збагачення грунту цим елементом рослинами обліпихи) – суттєва перевага цього виду.

Хвороби і шкідники

Обліпиха не особливо схильна до ризику хвороб і шкідників, але іноді на неї можуть напасти:

  • вишнева муха;
  • обліпихова попелиця;
  • галові кліщі.

Ослаблені рослини можуть бути заражені захворюваннями-фузаріоз, вертицильоз, що викликають масове всихання рослин, а також гниття стовбура і чорний рак.

Збір плодів

Дозрівання і збір плодів обліпихи припадає на другу половину серпня до половини вересня, в залежності від сорту. На жаль, у обліпихи є і недоліки-плоди щільно прилягають до пагонів, дуже ніжні. Ці два фактори роблять збір врожаю трудомістким. Традиційно збір плодів здійснюється шляхом ручного зрізання гілочок (пагонів) з плодами в ящики.

Потім плоди охолоджують або заморожують. Після заморожування плоди легко відокремлюються від пагонів. Чисті ягоди сортую за розміром і якістю, упаковують і зберігають при температурі — 20 °c.

Якщо плоди не зібрані, вони залишаться на пагонах до весни, що є дуже декоративним акцентом зимового саду.

Залежно від сорту врожайність становить 7-15 кг плодів з 1 куща.

Чому обліпиха не плодоносить?

Буває, що обліпиха, посаджена в саду, роками не плодоносить. Це пов’язано з тим, що рослина дводомна – зустрічаються чоловічі і жіночі чагарники. Чоловічі чагарники виробляють квіти, які мають тільки тичинки, і пилок від них переноситься вітром на маточкові квіти, вироблені жіночими чагарниками.

Щоб вийшли плоди, потрібна «пара» кущів, одного чоловічого чагарнику вистачить на кілька жіночих. Звичайно, плоди виробляють тільки жіночі рослини. Потрібно звернути на це увагу, купуючи саджанці. Ці чагарники починають плодоносити приблизно через 3-4 роки.

Розмноження

Розмножувати обліпиху насінням легко, але якщо потрібно отримати плодоносні жіночі екземпляри, доведеться витратити на їх вирощування 3-4 роки, так як тільки тоді їх можна відрізнити від чоловічих екземплярів (в основному за зовнішнім виглядом квіткових бутонів).

Для розмноження насінням зібрані плоди необхідно очистити від м’якоті, промити, обсушити, за 3 місяці до посіву піддати стратифікації. Підготовлені таким чином насіння висіваємо навесні (квітень-травень), покриваючи їх тонким шаром піску. Отриману розсаду вирощуємо 3-4 роки, після чого вибираємо потрібні жіночі саджанці.

При посадці рослин на постійне місце потрібно пам’ятати про близькість чоловічого рослини (на 6-8 жіночих кущів знадобиться 1мужской), інакше ми не дочекаємося плодів.

Щоб уникнути трудомісткого розмноження насінням, восени можна відправитися за розсадою до перевіреного виробника і пошукати вже плодоносні рослини. У невеликих масштабах рослини можна отримати, заготовивши нові саджанці з кореневих нащадків.

Властивості рослини

Кущі обліпихи крім декоративних якостей володіють цілющими і косметичними властивостями, плоди і листя є багатим джерелом дорогоцінних поживних речовин.

Плоди обліпихи містять велику кількість вітаміну с (1 чайна ложка ягід покриває щоденну потребу людини), який природним чином зміцнює імунітет, підтримує процес загоєння ран, покращує роботу серцево-судинної системи, зміцнює м’язи, суглоби і т. Д. Регулярне вживання соку або обліпихового сиропу рекомендується особливо людям з авітамінозом.

Крім того, в плодах і листках містяться вітаміни k, p, e, d, a, f і вітаміни групи в, мінерали – залізо, бор, марганець. Вони також є джерелом омега — 3 і омега-6, амінокислот, флавоноїдів, фолієвої кислоти, дубильних речовин, адаптогенів. Ці інгредієнти наділяють обліпиху антисептичними властивостями, зміцнюючими імунну систему, антиоксидантними, що запобігають гіпертонію і атеросклероз.

Масло обліпихи ефективно знижує рівень холестерину, надає шкірі сяйво, розгладжує зморшки. Вчені з південної кореї і китаю констатували, що пробіотична мікрофлора, виділена з плодів обліпихи, має багато лактобактерій (l. Gasseri), які інгібують активацію пуринів – джерела енергії, необхідного для мутації шкідливих вірусів.

Масло обліпихи містить повний набір омега-кислот, а їх рослинні джерела більш цінні, ніж тварини, захищають від ішемічних захворювань.

З часів олександра македонського її латинська назва означає «блискучий кінь». Вже тоді було відомо, що у коней, яких годують обліпихою, дуже красиво блищить шерсть. І зараз обліпиха відмінно відновлює кінчики волосся, запобігає посічені кінці. Косметика з додаванням олії може вилікувати лупу і запобігти випаданню волосся. Сьогодні масло обліпихи є інгредієнтом в кремах, лосьйонах, помадах і шампунях.

Застосування

В саду

Обліпиха, незважаючи на невеликі декоративні якості, знаходить певне місце в саду. Її густа чагарникова форма і схильність до утворення численних кореневих відростків можуть бути використані, щоб створити збиту, тернисту, природну захисну огорожу або допоможуть зміцнити нестійкий грунт, наприклад, укіс.

Красиві листя обліпихи все літо переливаються сріблом, надаючи саду гарний вигляд, а коли кущ плодоносить, гілочки буквально покриваються оранжево-червоними плодами, привертаючи увагу здалеку.

У кулінарії

Плоди обліпихи мають універсальне застосування. Помаранчеві ягоди потрібно збирати у вересні-жовтні. Завдяки своїм цілющим і поживним властивостям використовуються в медицині, косметиці та на кухні.

Смак плодів обліпихи характерний, кисло-гіркуватий з погано відчутним присмаком масла, деякі сорти мають смак ананаса, відрізняються солодким, десертним смаком.

У домашніх умовах з плодів можна приготувати варення, сироп, вино, настоянки. Сушені ягоди варто додавати в чаї і компоти, поєднуючи з солодкими фруктами, наприклад, яблуками і грушами, або зацукровувати. Плоди також використовуються як приправа до м’яса, в сибіру обліпиху їдять сирої з додаванням цукру.

Обліпиха-відоме з давніх-давен лікарська рослина. Китайське прислів’я говорить:»їж обліпиху, і кров твоя зцілиться». Сік і масло обліпихи, витягнуті з насіння і м’якоті, є компонентами добавок функціональних продуктів.

Молоде листя обліпихи рекомендується збирати в травні-червні, коли в них присутня велика кількість пектинів і дубильних речовин. Сушені листя обліпихи використовуються для приготування корисних чаїв або є компонентом чайних сумішей, використовуються для приготування настоїв, що допомагають лікувати запалення травної системи. Настій листя обліпихи у вигляді компресів застосовується місцево на шкірі при опіках, обмороженнях, пролежнях, важко гояться ранах, грибкових захворюваннях.