Зміст
Салат Олів’є, або, як його іноді називають, Зимовий – визнаний король новорічного столу. Без нього не обходиться жодне застілля. Його обожнюють дорослі і залюбки їдять діти.
В цілому, на думку дієтологів, олів’є – корисне блюдо. У ньому є всі потрібні організму овочі: зелений горошок, мариновані огірочки для відновлення водно-сольового балансу, цибулю, варена морквина, необхідна для роботи кишечника. А ще курячі яйця – джерело білка і амінокислот.
З «кримінального» в складі тільки майонез. Іноді – ковбаска. Але, як ви, напевно, здогадуєтеся – майонез шкідливіше. І жирніше.
Отже, дізнаємося, як зменшити калорійність олів’є, не змінюючи (не погіршуючи) смакових якостей.
Скільки калорій в олів’є?
Калорійність олів’є з майонезом і ковбасою – близько 200 – 250 ккал на 100 грамів. Це найбільш «важкий» варіант цієї страви.
Баланс білків, жирів і вуглеводів тут приблизно наступний:
- Білки – 10 гр./100 гр.
- Жири – 26 гр./100 гр.
- Вуглеводи – 7 гр. /100 гр.
Як бачимо, дієтичним це блюдо не назвеш ніяк. Однак щось придумати все-таки можна. Щоб знизити калорійність салату олів’є, слід в першу чергу відмовитися від майонезу.
Чим замінити майонез в олів’є?
Це може бути натуральний йогурт або нежирна сметана (10 – 15%). В цьому випадку смак, звичайно ж, трохи зміниться. Але і тут є свої хитрощі. Можна додати гірчиці, часнику, оливкового масла, лимонної кислоти за смаком. Кому що подобається – пробуйте.
- Калорійність олів’є зі сметаною – близько 120 ккал на 100 гр.
Але пам’ятайте, що такий салат має менший термін зберігання, ніж олів’є з майонезом. Тому готувати цілий тазик не потрібно. Втім, їсти тазиками не варто в принципі.
Інший лайфхак – розбавити майонез натуральний йогуртом малої жирності. Приблизно 50 на 50. У цьому випадку калорійність соусу знизиться вдвічі, салату, відповідно, теж. За смаком такий салат буде більш наближений до «традиційного», але він буде жирніше – менш корисним.
- Калорійність салату олів’є з майонезом і йогуртом (50/50) – близько 150 – 160 ккал.
Вас, звичайно ж, буде вабити так звані «легкі» майонези. Ні в якому разі не варто піддаватися на хитрощі. Це чиста профанація, рекламний хід. І досить вдалий.
Так, частина рослинної олії в цьому соусі замінюється водою (для зниження енергетичної цінності). Але щоб зберегти консистенцію, виробники використовують добавки: загусники, емульгатори, барвники. Вони аж ніяк не корисні для організму. Про шкідливість різних харчових добавок ви можете прочитати тут. Смак у такого майонезу теж зовсім інший.
Не рекомендуємо – однозначно: коштує дорожче, шкоди стільки ж, смак – гірше.
Як бачимо, калорійність олів’є без майонезу значно знижується. Але це не межа. Страва може стати практично «ППэшным», якщо замінити ще деякі інгредієнти. Які?
Як приготувати дієтичний олів’є?
Замініть:
Варену картоплю (84 ккал в 100 грамах) – кабачками на пару (24 ккал в 100 грамах)
Варену моркву (35 ккал) – солодким болгарським перцем (27 ккал)
Мариновані огірочки (20 ккал) – малосольними або солоними (11 ккал)
Ковбасу (260 ккал) – відварною куркою або індичкою (130 ккал)
Яйця і зелений горошок, звичайно, незамінні. Та це й не потрібно. Ковбасу можна також замінити вареною телятиною або яловичиною. Картопля – цвітною капустою.
Пам’ятка: таблиця калорійності олів’є (на 100 гр.):
- Калорійність олів’є з ковбасою і майонезом – 250 ккал
- Калорійність олів’є без майонезу, але з ковбасою – 200 ккал
- Калорійність олів’є з майонезом і йогуртом (50 на 50) – 160 ккал
- Калорійність олів’є з куркою або індичкою – 130 ккал (за умови, що майонез замінили менш калорійним соусом)
- Калорійність олів’є з пісної яловичиною – 150 ккал.
Збережіть собі! Ця інформація дозволить вам контролювати харчування і не переїдати, навіть у новорічні свята.
А для любителів бутербродів з червоною ікрою виявиться корисною ця інформація:
Як вибрати червону ікру?