10 порад з вибору свіжих овочів і зелені

205

1. Надавайте перевагу сезонним овочам. Якщо явно не сезон – овоч може бути вирощений із застосуванням шкідливих для організму речовин. Наприклад, кавуни взимку.

2. Оцінюйте зовнішній вигляд. Шкірка повинна бути однорідною: без плям, вм’ятин, пошкоджень, гнилі і плісняви. Овочі повинні бути рівними, гладкими, приємними на дотик і на вигляд. Зморщені і мляві – ознака старості.

3. Нюхайте овочі. Найяскравіше запах відчувається біля плодоніжки. Запах повинен бути вираженим, але не хімічним. Якщо овоч зовсім не пахне – погано.

4. Купуючи овочі з бадиллям, звертайте увагу і на її зовнішній вигляд. Наприклад, моркву, буряки. Бадилля повинна бути зелена, пружна, без жовтизни і цвілі.

5. Розмір має значення. Віддавайте перевагу овочам середнього розміру. Занадто великі – не значить, самі стиглі і смачні. Навпаки, вони можуть бути перезрілими. Гігантизм також може свідчити про те, що виробник використовував потужні добрива.

6. Беріть овочі зверху. Продукція на дні скриньки часто мнеться при транспортуванні, тому сильно заглиблюватися не треба. Але і перші-ліпші овочі, звичайно, не беріть. Придивіться, понюхайте.

7. Оглядайте не тільки вибраний овоч, але і деякі інші примірники з цієї партії. Наприклад, попадаються червоточини на деяких плодах – ознака незастосування нітратів при вирощуванні всієї партії.

8. Овочі та зелень краще купувати на ярмарку або на ринку. В магазинах (особливо в недорогих супермаркетах) якість гірша. Це не обов’язково, але, як правило. Якщо ви живете недалеко від ринку, то радимо заглядати туди частіше. Фермерська продукція – завжди краще.

9. Не набирайте багато. Щоб овочі не встигли зіпсуватися, купуйте на 1 – 2 рази попоїсти. Огірки, помідори, редис, перець і особливо зелень. Виняток становлять морква, картопля, буряк. При дотриманні належних умов зберігання вони можуть лежати дуже довго.

10. Вибираючи зелень, подивіться на її колір, понюхайте. Колір повинен бути яскраво-зеленим, без жовтизни, без потемніння. Листочки повинні бути в міру жорсткими і пружними. Якщо ви помітили жовтизну або млявість, швидше за все, продукт залежався. Дуже квола зелень також ознака застосування нітратів. Візьміть пучок зелені в руку, як букет. Свіжа зелень добре тримає форму і гарно виглядає, несвіжа – хилиться до землі.

Тепер ви знаєте, як вибрати овочі. Зовсім нескладно!