Продукти для здоров’я очей: як харчуватися, щоб зберегти зір

14

Здоров’я очей йде рука об руку з загальним станом здоров’я, але деякі живильні речі особливо важливі для наших очей.

Ці поживні речовини допомагають підтримувати функцію очей, захищають очі від шкідливого світла і зменшують розвиток вікових дегенеративних захворювань.

Адаптувати правильні стратегії харчування досить легко, якщо ви знаєте, які продукти є для здоров’я очей. Читайте головні поради нієтолога-нутриціолога анни ковальчук.

Зелені продукти

Зелена їжа є багатим джерелом рослинних хімічних речовин, званих лютеїном і зеаксантином. Ці хімічні речовини фактично захищають рослини від хвороб. Але коли ми їмо ті ж хімічні речовини, ми також заперечуємо якийсь захист. Лютеїн і зеаксантин є антиоксидантами, які фільтрують шкідливі високоенергетичні сині хвилі світла. Загальні джерела синього світла включають сонячне світло, флуоресцентне світло і світлодіодні телевізори. Синє світло також виходити від смартфонів, комп’ютерних моніторів і планшетів.

Лютеїн і зеаксантин унікальні тим, що накопичуються в сітківці людини. Наш організм не може виробляти ці сполуки, тому ми повинні їх їсти. З’являється все більше відомостей того, що ці антиоксиданти допомагають захистити як від дегенерації жовтої плями, так і від катаракти.

Джерело: unsplash

Основними джерелами є практично будь-які зелені листові овочі. Очолюють список шпинат і капуста. Але якщо ви не є шанувальником цих двох продуктів, вибирайте будь-який зелений овоч,і ви підвищите шанси потрапляння цієї захисної поживної мови у свій організм, а потім в очі.

Жовто-оранжеві продукти

Продукти жовто-оранжевого кольору — джерело бета-каротину. Ваш організм перетворює бета-каротин в активну форму вітаміну а після того, як його з’їли. Вітамін а допомагає запобігти сухість очей і курячу сліпоту. І бета-каротин і вітамін а зменшують розвиток очних інфекцій.

Практично всі продукти жовто-оранжевого кольору багаті на бета-каротин. Такі як: гарбуз, кабачки, диня, морква, жовті помідори, абрикос і манго. Ви також можете отримати вітамін а з молока, яєць і печінки.

Отримуйте достатню вітамінну с

Вітамін с є ключовим дієтичним антиоксидантом для наших очей і захищає як від катаракти, так і від дегенерації жовтої плями. Хороші новини полягають в тому, що вітамін с міститься у всіх фруктах і овочах. Отже, якщо ви не любите цитрусові продукти, їсти їх заради вітаміну с не потрібно. Дотримуючись рекомендації зелених продуктів, а також вживаючи помаранчеві продукти, ви легко зможете задовольнити свої потреби у вітаміні с.

Вживайте продукти багаті на цинк

Цинк — це мінерал, який активує ферменти в організмі й відіграє ключову роль у виробленні активної форми вітаміну а в нашому зоровому пігменті. Цинк концентрується в очах так само як лютеїн і зеаксантин. Поганий нічний зір і катаракта пов’язані з дефіцитом цинку. Оскільки організм не виробляє цинк, він повинен надходити з їжею або добавками.

шановний! високі дози цинку можуть викликати розлад шлунку і перешкоджати засвоєнню міді й заліза.

Харчові джерела цинку включають тваринний білок, молюски, молочні продукти й злаки.

Прийміть достатньо вітаміну е

Вітамін е — сильний антиоксидант, який грає ключову роль у зниженні ризику катаракти й дегенерації жовтої плями. Коли кришталик ока окислюється у відповідь на уф-промені сонячного світла, утворюється катаракта. Роль вітаміну е в раціоні — протидіяти цьому окисленню.

Жирна їжа, така як олії, насіння, горіхи й зародки пшениці, є хорошими джерелами вітаміну е. Проте високі температури смаження або екстремальна обробка руйнують вітамін е. Споживайте більше необроблених джерел олії й жиру (салатні олії, горіхи, насіння), і у вас буде більше шансів задовольнити свої потреби у вітаміні е.

Джерело: unsplash

Зміцнюйте здоров’я кишечника для здоров’я очей

Кишкові бактерії також грають роль у запобіганні дегенерації жовтої плями. Здоров’я кишечника завжди поліпшується, якщо харчування насичене поживними речовинами й ці бактерії в кишечнику отримують корисні пребіотики. Продукти, багаті пребіотиками, є паливом для кишкових бактерій. Фрукти та овочі, як правило, є одними з кращих пребіотичних продуктів, якими ви можете годувати кишкові бактерії.

Обмежте споживання продуктів з високим вмістом натрію

Занадто багато солі або натрію може підвищити кров’яний тиск. Це може призвести до підвищення внутрішньоочного тиску в очах, що може погіршити глаукому. Надлишок натрію також може бути чинником ризику утворення катаракти. Їжте більше свіжих, необроблених продуктів, щоб легко знизити споживання натрію. Замініть сіль на натуральні спеції й трави.

Кілька слів про добавки для очей

Хоча їжа — ваше краще джерело лютеїну і зеаксантину, харчові добавки широко доступні. Попри те, що не існує рекомендованої норми лютеїну і зеаксантину, добавка може стати хорошим захистом для тих, хто не їсть постійно багато фруктів і овочів і/або схильний до ризику очних хвороб.

Ключові моменти харчування для здоров’я очей

Ви можете краще харчуватися сьогодні, щоб поліпшити зір в майбутньому. Правильне харчування для очей включає велику кількість зеленої їжі й навіть зеленого чаю. Додайте побільше жовто-помаранчевих продуктів і у вас буде гарний початок. Всі ці зелені та жовто-помаранчеві продукти також дадуть вам багато вітаміну с. Переконайтеся, що ви споживаєте досить цинку, вживаючи в їжу білок хорошої якості з м яса, птиці або молочних продуктів. Вживайте джерела вітаміну е в необробленому вигляді й стежте за споживанням натрію. Переконайтеся, що ви зміцнюєте свої кишкові бактерії за допомогою великої кількості багатих на клітковину фруктів і овочів всіх кольорів.

Звички здорового способу життя, такі як збалансоване харчування і регулярні вправи, можуть допомогти запобігти багато хронічних захворювань, включаючи захворювання очей.