Раки: користь чи шкода для фігури та здоровя

263

Варені раки багато століть є нашим улюбленим ласощами. Багато воліють є раки з пивом, але навіть серед послідовників ЗСЖ цей продукт харчування популярний і може задовольнити самі різні гастрономічні пристрасті. Але чи не шкідливі раки?

Раки: користь і шкода

Насправді раки не несуть загрози здоров’ю, тому що водяться лише в чистих водоймах. Однозначно, користі в раках набагато більше, ніж шкоди.

Користь раків велика:

  • раки мають у своєму складі вітаміни групи В, благотворно впливають на серце і судини, роботу нервової системи, нирок і печінки; вітаміни C, D, E, забезпечують антибактеріальну та імунний захист;
  • м’ясо раків містить калій, магній, фосфор, кальцій, йод.

Шкідливими раки можуть бути тільки в одному випадку – якщо вони мертві. Такий продукт не варто вживати – це загрожує серйозними отруєннями. Також обережно до ракам варто ставитися тим, у кого є харчова алергія на морепродукти.

Раки для схуднення

Раки на дієті вживати можна (звичайно, без пива). І річкові і морські раки містять багато легкозасвоюваного білка, а кількість жирів мінімально.

  • Калорійність річкових раків – 97 ккал на 100 г

Продукт низькокалорійний, і його можна вживати тим, хто стежить за фігурою. У м’ясі практично немає жиру, тому раки як не можна краще підходять в якості продукту харчування на дієті, наприклад, на кремлівській або на дієти Дюкана.

Крім того, хітозан, який добувають з хітинового покриву раку, застосовується при виготовленні засобів для схуднення. Хітозан здатний перешкоджати засвоєнню жирів організмом, а після сприяє їх виведенню.

Тому можна особливо себе не обмежувати, звичайно, в розумних межах.