Дієтичний паска без цукру і борошна

217

«Їм паски і худну» – відзначимо світле свято Пасхи без остраху додати в талії. Спробуйте дієтичний паска, рецепт якого практично повністю вписується в рамки правильного харчування. Ідеально для тих, хто на дієті, але підійде і тим, хто не боїться погладшати. Виходить дуже смачно – оцінить вся сім’я.

Тісто готується без цукру і пшеничного борошна, замість цього додається м’який сир. За смаком і зовнішнім виглядом ПП-паска майже такий же, як «справжній», а його БЖУ і калорійність цілком впишеться в раціон тих, що худнуть.

Час приготування – 2 години. Жодних шкідливостей, лише дозволені продукти. Нам буде потрібно:

  • Для опари: 50 мл теплої кип’яченої води, 20 г живих дріжджів, 1 ч. л. меду, 4 ст. л. сухого знежиреного молока (СЗМ), 1 ст. л. цільнозерновий борошна.
  • Для тіста: 2 ст. л. цільнозерновий борошна, 150 г знежиреного м’якого сиру, 3 ст. л. меду, 1\4 ч. л. солі, 2 яєчних жовтка, 1 яєчний білок, ванілін, цедра половини апельсина, родзинки за смаком.
  • Для глазурі: білок одного яйця, лимонний сік, 2 ч. л. натурального меду.

Рецепт дієтичного паски на Великдень

Рецепт ПП-паски включає кілька етапів. Починаємо традиційно з опари. Добре перемішайте всі компоненти для опари вручну або блендером (повинно вийти приблизно як на фото), залиште хвилин на 15 – 20.

Натріть на тертці цедру половинки апельсина. Збийте в блендері 2 жовтки, 1 білок і 3 ст. л. меду до однорідної маси. Додайте туди натерту цедру, підійшла опару, сир, ванілін. Перемішайте все на високій швидкості з насадкою-ножем протягом 3 – 4 хвилин, потім додайте борошно і знову перемішайте (хвилин 10 на невеликій швидкості). Коли тісто загусне і прийме потрібну консистенцію, як у традиційного паски, додайте в масу вимитий родзинки і знову перемішайте. Тісто готове!

Підготуйте паперові формочки для випічки (купіть в магазині або зробіть своїми руками). Це оптимальний варіант для ПП-паски – їх не потрібно змащувати зсередини, значить, калорійність не збільшиться.

Розкладіть масу по формах (заповніть форми приблизно наполовину). Розігрійте духовку до 40 градусів, потім вимкніть і відправте пасочки на расстойку (розстойкою називається підготовка тесту перед безпосередньою випічкою). Залиште хвилин на 50 – 60.

Після закінчення цього часу розігрійте духовку до 180 градусів і випікайте паски 40 – 50 хвилин. Щоб перевірити готовність, використовуйте дерев’яні шпажки. Акуратно проткніть пасочка, якщо тісто всередині не сире, не мокре, все готово.

Хвилин за 10 до готовності тіста приготуйте ПП-глазур. Для цього змішайте в блендері білок з медом і соком лимона. Покрийте глазур’ю готові пасочки і знову приберіть в духовку на 3 – 4 хвилини (духовка повинна бути вимкнена, але ще не остигнула).

Паска дієтичний сирний готовий! Зверху шапки глазурі можна прикрасити кокосовою стружкою, горіхами, цукатами. Спробуйте, не пошкодуєте, ваші домашні навіть не зрозуміють, що рецепт не зовсім звичайний!