Кращі варіанти дієтичного шашлику на травневі

189

Дієтичний шашлик за смаком нічим не поступається традиційному, а по корисності перевершує в рази. Головне – правильно вибрати м’ясо і маринад. І зараз ми детально про це розповімо.

Яке м’ясо обрати для дієтичного шашлику?

Якщо ви віддаєте перевагу дієтичне варіанти шашлику, радимо відмовитися від самого жирного і калорійного продукту – свинини (близько 300 ккал на 100 г). На дієті краще віддати перевагу молоду телятину і курячу грудку без шкіри, але є й інші варіанти.

  • Баранина – калорійність від 120 до 200 ккал (в залежності від частини тушки, сама жирна – грудинка, шия і лопатка низькокалорійні).
  • Яловичина – калорійність 190 ккал.
  • Кролик – калорійність 200 ккал.
  • Курка (стегенця, стегенця) – 160 ккал.
  • Індичка – калорійність 130 ккал.
  • Молода телятина – калорійність 110 ккал.
  • Куряча грудка – калорійність 100 ккал.

Також чудово підійде риба.

Калорійність риби ще менше.

  • Сом – 143 ккал на 100 грам
  • Горбуша – 142 ккал на 100 грам
  • Тунець – 100 ккал на 100 грам
  • Форель– 97 ккал на 100 грам
  • Хек, судак, щука – до 90 ккал на 100 грам
  • Минтай, тріска, путасу – до 75 ккал на 100 грам

Як і в чому замаринувати?

Щоб дієтичний шашлик з курки або м’яса був смачним і соковитим, треба перед маринуванням попередньо охолодити продукт, якщо він свіжий, а якщо заморожений – розморозити (краще в холодильнику, а не при кімнатній температурі і тим більше не використовуйте мікрохвильову піч). Після м’ясо слід нарізати невеликими шматочками, приблизно 5х5 див.

Якщо ви готуєте рибний шашлик, риба повинна бути виключно свіжої, охолодженої. Після розморожування продукт буде несмачним. Велику рибу краще нарізати на шматки або на стейки, дрібну смажити цілком, попередньо видаливши луску і попатравши. Таку рибу краще смажити на решітці, з шампурами буде не дуже зручно. Також можна використовувати фольгу, щоб було соковитіше.

І, звичайно, нам знадобиться полегшена версія маринаду – строго без майонезу!

Ці продукти краще всього для приготування дієтичного маринаду для шашлику:

  • Мінеральна вода
  • Лимонний сік
  • Оцет і ріпчасту цибулю
  • Свіжі помідори або томатна паста
  • Гірчиця і оливкова олія (можна додати мед)
  • Кефір, натуральний йогурт, сметана нежирна
  • Соєвий соус
  • Натуральні спеції та приправи
  • Свіжа зелень

Ці продукти можна використовувати окремо або комбінувати – як вам більше подобається. Наприклад, взяти мінеральну воду, сік лимона, цибулю, свіжу зелень і спеції приготувати дієтичний маринад для шашлику на основі оцту, цибулі та лимона. Ці варіанти підійдуть і для м’яса, і для риби. В ідеалі час маринування – добу.

І, звичайно, не забуваємо про овочі. Ось вже де дієтичний варіант.

На багатті краще всього виходять болгарський перець, помідори, кабачок, баклажани, картопля в мундирі, гриби, кукурудза. Деякі гурмани примудряються підсмажити на решітці навіть огірки, спробуйте, раптом і вам сподобається!