Яке масло корисніше для смаження?

41


Зміст

  • На якому маслі краще смажити: соняшникова
  • Оливкова олія для смаження: плюси і мінуси
  • Кокосове масло для смаження
  • Маргарин і вершкове масло
  • Смаження в олії хоч і не є кращим способом приготування, але обійтися без неї зовсім не завжди виходить. Ми нещадно експлуатуємо аэрогрили, духовки, пароварки, але деякі страви, як і раніше, готові приймати і любити виключно в смаженому вигляді.

    Та й чи варто відмовляти собі в маленьких радощах? Якщо дуже зрідка – то можна. Спробуємо в такому випадку розібратися, яке масло для смаження найменш шкідливо.

    • Соняшникова
    • Оливкова
    • Кокосова
    • Маргарин і вершкове масло

    Спробуємо знайти серед них найкорисніше олія для смаження.

    На якому маслі краще смажити: соняшникова

    Більшість людей використовує, звичайно ж, соняшникову. Воно саме дешеве і доступне (продається у всіх продуктових магазинах без винятку). Крім того, має цілком нейтральним і навіть приємним смаком.

    Багато хто впевнені, що соняшникова олія для смаження менш небезпечно, ніж жир або маргарин. Насправді ж, використовувати соняшникову олію шкідливо. Дуже. Цей продукт насичений жирами Омега-6 і альдегідами – продуктами розпаду при нагріванні, що незмінно відбувається в процесі смаження.

    Оливкова олія для смаження: плюси і мінуси

    Смаження на оливковій олії – теж не рідкість. Саме до цього продукту приходить більшість відмовилися від соняшникової. Випадково? Як «веде себе» таке масло при нагріванні?

    Оливкова олія складається переважно з мононасыщенных жирних кислот Омега-9, нейтральні для організму. Термічна обробка при цьому «краде» багато корисних властивостей масла, але шкідливим, на щастя, воно теж не стає.

    Наш вердикт: оливкова олія для смаження цілком підходить (і не обов’язково дороге).

    Кокосове масло для смаження

    Ще одне корисне масло – кокосове. Для смаження воно, поза сумнівів, підходить відмінно. Продукт добре переносить нагрівання і майже не втрачає своїх корисних властивостей.

    • Склад кокосового масла воістину унікальний – наш організм украй «неохоче» трансформує його в ненависний підшкірний жир.

    Масло має приємний смак і збалансований склад жирних кислот, в невеликих кількостях корисних для організму. Є джерелом енергії.

    Використовувати для смаження? Однозначно!

    Маргарин і вершкове масло

    Дієтологи настійно не рекомендують смажити на маргарині. Головний аргумент «проти» – наявність транс-жирів, що провокують цукровий діабет, рак, хвороби печінки і нирок.

    Що ж стосується вершкового масла, тут думки дієтологів розділяються.

    Одні вважають його цілком безпечним, інші настійно не рекомендують піддавати вершкове масло термічній обробці. У свіжому ж вигляді їсти його можна і потрібно: продукт багатий вітамінами A, D, е, К, макро — і мікроелементами, фосфоліпідами і безліччю інших корисних речовин.

    Вершкове масло незамінне для здоров’я шкіри і волосся. І, незважаючи на високий вміст у ньому холестерину, його вживання необхідно організму. АЛЕ: вершкове масло не можна, якщо ви на сушінню. І, звичайно, воно повинно бути якісним.

    В сирому вигляді так! Це ідеальний варіант заправки овочевих салатів. А ось піддавати її термічній обробці можна в самих крайніх випадках, дуже-дуже рідко. Смаження без масла завжди краще!

    Чому так відбувається?

    Всі рослинні масла в сирому вигляді містять в собі корисні Омега-3 і 6, які за будь термообробці (при нагріванні понад 100 градусів) перетворюються у дуже отруйні речовини. Температура смаження на сковороді більше ста – як правило, доходить до 180 градусів. При приготуванні в духовці – та ж картина.

    Таким чином, відщеплення жирних кислотних молекул і подальший їх розпад з утворенням альдегідів і кетонів в обох випадках неминуче. Говорячи простою мовою, будь-яке рослинне масло, у складі якого багато поліненасичених жирних кислот, фактично перетворюється на оліфу! Що ж до вищезазначених альдегідів і кетонів, то вони дуже небезпечні:

    • руйнують клітини і внутрішні органи;
    • прискорюють процес старіння організму;
    • закупорюють судини, затримують шлаки.

    Отже, як ми бачимо, небезпечне не саме масло, а його нагрівання понад 100 градусів.

    Будьте здорові!