Умовно небезпечні харчові добавки

187

Шкідливі харчові добавки? Однозначної відповіді немає – все залежить від конкретної речовини, від конкретної добавки.

  • Є такі, що навіть корисні, але їх мало (шукайте на сторінці «Умовно нешкідливі»).
  • Є надзвичайно небезпечні, викликають рак (Небезпечні харчові добавки).
  • Третя категорія – умовно небезпечні харчові добавки. Про них ми розповімо в цій статті.

Таблиця умовно шкідливих харчових добавок Е включає:

  • Назва і код
  • Вплив на організм
  • Де можна зустріти, в яких продуктах

Таблиця шкідливих харчових добавок з розшифровкою

Код харчової добавки Назва Характеристики Вплив на організм людини
Е 102 Тартразин Харчовий барвник жовтого кольору Алерген. Може викликати кропивницю
Е 104 Жовтий
хіноліновий
Заборонений до використання Викликає гіперактивність у дітей, захворювання ШЛУНКОВО-кишкового тракту, алергічні реакції
Е 110 Жовтий «Сонячний захід»
FCF, оранжево-жовтий S
Додається в кольорову глазур, пакетовані супи, соуси, джеми Може викликати алергію, висип, закладеність носа, набрякання нирок і хромосомні пошкодження
Е 120 Карміни Застосовується в м’ясопереробному і рибному виробництві, у молочній промисловості, при виробництві алкоголю та безалкогольних напоїв, желе, ковбас, кетчупів, глазурі Може бути алергеном. Може викликати анафілактичний шок
Е 122 Азорубін,
кармуазин
Застосовується при виготовленні джемів, йогуртів, варення, марципанів Викликає захворювання ШКТ, провокує алергічні реакції, висипання, кропив’янку
Е 129 Червоний
чарівний AC
Застосовується при виготовленні кондитерських виробів Алерген. Викликає висипання, екзему, кропив’янку. Не рекомендується особам, чутливим до аспірину
Е 132 Індигокармін Барвник. Використовується при приготуванні безалкогольних напоїв, морозива, тістечок, печива, солодощів Викликає нудоту, проблеми з серцем, провокує приступи задухи і астми
Е 133 Синій
блискучий FCF
Барвник. Застосовується при виготовленні морозива, солодощів, безалкогольних напоїв; може зустрічатися в сухих сніданках, молочних продуктах Викликає напади задухи. Небезпечний для алергіків і астматиків
Е 142 Зелений S Використовується при приготуванні морозива, консервованого горщика, різних солодощів Алерген. Може викликати гіперактивність у дітей
Е 171 Діоксид
титану
Зустрічається у складі готових сніданків, сухого молока Може спровокувати захворювання печінки і нирок
Е 215 Натрієва
сіль этилпарабена
Застосовується з метою продовжити терміни придатності різної продукції Отрута для кішок. У ряді випадків може спровокувати алергічні реакції
Е 218 Пари-оксибензойной кислоти метиловий ефір Застосовується в кондитерському і м’ясному виробництві Провокує почервоніння шкіри та алергічні реакції
Е 220 – 223 Діоксид сірки,
сульфіт натрію,
гідросульфіт натрію
Використовується для запобігання потемніння фруктів Наслідки: нежить, чхання, головний біль, дратівливість
Е 224 Піросульфіт
калію
Застосовується при виробництві вин Може викликати чхання, нежить і роздратування слизових оболонок, головний біль, запальні захворювання кишечника
Е 226 Сульфіт
кальцію
Консервант. Застосовується при виробництві цукру, збільшує твердість овочевих консервів Може викликати чхання, нежить і роздратування шкіри, головний біль, запальні захворювання кишечника
Е 227 Гідросульфіт
кальцію
Консервант. Застосовується при виготовленні соусів, пива, фруктових напоїв, сухофруктів, соків, кондитерських виробів Наслідки: нежить, чхання, головний біль, дратівливість
Е 234, 235 Низин,
пимарицин, натаміцин
Застосовується при приготуванні сирів, м’ясних продуктів, зеленого горщика, квасолі, грибів, кондитерських виробів Вбиває корисні бактерії
Е 239 Уротропін Застосовується при виготовленні сирів, зернистої ікри Може викликати алергію
Е 311 Октилгаллат Синтетичний антиоксидант. Запобігає згірклого масла Може провокувати екземи, подразнення слизових і ШКТ, гіперактивність у дітей
Е 320 Бутилгидроксианизол Сприяє збереженню кольору і смаку продуктів Підвищує рівень холестерину
Е 338 Ортофосфорна кислота Використовується як підкислювач. В основному при виробництві напоїв Порушує кислотно-лужний баланс, може призвести до розвитку карієсу. Може викликати нудоту і блювоту
Е 339 Фосфати
натрію
Застосовується при виготовленні хлібобулочних і кондитерських виробів, молочної продукції, солодких напоїв, бульйонів, соусів, сирів, м’ясних і рибних продуктів Може порушувати функції кишечника
Е 340, 341 Ортофосфати калію,
фосфати кальцію
Застосовується при виробництві молочних, м’ясних і рибних продуктів, дитячого харчування, хлібобулочних і кондитерських виробів, алкогольних і безалкогольних напоїв, овочів, соусів, концентратів, сухих сніданків, бульйонів Перевищення цієї речовини в організмі провокує дефіцит кальцію, викликає порушення роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту
Е 404 – 405 Альгінат кальцію,
пропан 1-2-диолальгинат
Застосовується при приготуванні желе. Гелеобразующее речовина Сприяє утворенню нерозчинних солей калію і заліза
Е 407 Карагенан
та його солі
Гелеобразующее речовина, стабілізатор в’язкості Може провокувати розвиток виразкової хвороби кишечника або шлунка
Е 420 Сорбіт,
сорбитовый сироп
Поширений підсолоджувач. Використовується при приготуванні кондитерських виробів, частіше в харчуванні діабетиків і людей, що прагнуть скинути вагу Є ризик утворення газів і дискомфорту в ділянці ШЛУНКОВО-кишкового тракту (при зловживанні)
Е 422 Гліцерин Використовується в кондитерській промисловості, при приготуванні алкогольних напоїв Категорично не рекомендується людям із захворюваннями нирок і порушеним кровообігом. Зловживання загрожує зневодненням організму
Е 445 Ефіри гліцерину
і смоляних кислот
Застосовується при виробництві варення, желе, мармеладу, жувальних гумок, цукерок, низькокалорійних продуктів, молочних продуктів, згущеного молока, желеподібних рибних і м’ясних виробів Може подразнювати слизові, заважати нормальній роботі органів ШКТ
Е 450 i Дигидропирофосфат
натрію або
пирофосфатдинатрия
Використовується при приготуванні консервів, морепродуктів, хлібобулочних виробів, м’ясної продукції, напівфабрикатів з картоплі Алерген
Е 451 – 452 Трифосфати,
поліфосфати
Застосовується в м’ясопереробній промисловості Може викликати розлади шлунка
Е 470, 470a, 470b Натрієві,
калієві і кальцієві
солі жирних кислот
Речовини, що перешкоджають злежуванню речовин; використовуються при виготовленні порошкоподібних продуктів: цукрової пудри, сухих вершків, бульйонів Не рекомендується застосовувати людям із захворюваннями ШЛУНКОВО-кишкового тракту і порушеннями обмінних процесів
Е 493 Сорбитанмонолаурат
СПЭН 20
Піногасник, глазирователь для фруктів Можливе подразнення слизових оболонок і органів ШКТ
Е 524 Гідроксид
натрію
Регулятор кислотності. Використовується при виробництві морозива, какао, десертів, карамелі, безалкогольних напоїв, хлібобулочних виробів При попаданні на шкіру викликає хімічні опіки, при попаданні всередину – опіки гортані, стравоходу і шлунка
Е 576 Глюконат
натрію
Добавка-комплексоутворювач і підсилювач смаку При надмірному вживанні може викликати «синдром китайського ресторану»
Е 585 Лактат заліза Стабілізатор забарвлення Може спровокувати блювоту
Е 620 Глутамінова кислота Підсилювач смаку та аромату. Застосовується при приготуванні м’ясних консервів, харчових концентратів Може викликати болі в кінцівках і головні болі, часто стає причиною поганого самопочуття
Е 621 Глутомат натрію однозаміщений Часто можна зустріти в стравах корейської, китайської, японської кухні При постійному вживанні можливо атрофування смакових рецепторів, поступова втрата смакових відчуттів
Е 627, 630 Гуанилат натрію двузамещенный, инозиновая кислота Підсилювач аромату Добавка небезпечна для людей з деякими захворюваннями: подагра, астма. Небезпечна для дітей віком до 12 років
Е 631 Инозинат натрію двузамещенный Використовується в приправах, чіпсах, сухариках, стравах швидкого приготування Не рекомендується вживати гіпертонікам
Е 900 Диметилполисилоксан Піногасник. Застосовується в цукровій, кондитерської, молочної, спиртової промисловості Алерген
Е 930 Пероксид кальцію Поліпшувач хліба і борошна Дратує слизові і шкірний покрив
Е 941 Азот Використовується в якості захисного газу для упаковки хлібобулочних виробів, риби, м’яса, горіхів, особливо продуктів, схильних до окислення Вдихання азоту може викликати задуху
Е 950 Ацесульфам калію Міститься в безалкогольних напоях Погіршує роботу серцевої системи, збуджує нервову систему
Е 965 Мальтит, мальтитный сироп Замінник цукру (може використовувати при виготовленні драже та інших кондитерських виробів) Може спровокувати діарею
Е 966 Лактит Низькокалорійний підсолоджувач Може спровокувати діарею
Е 1101 Протеази Поліпшувач борошна та хліба, стабілізатор, підсилювач смаку та аромату (особливо популярний в м’ясній та рибній промисловості) Алерген
Е 1102 Глюкозооксидаза Поліпшувач тесту Може призвести до накопичую токсинів в організмі
Е 1422, 1442 Ацетилдикрахмаладипат, гидроскипропилдикрахмалфосфат Стабілізатор в’язкості (йогурти, десерти, киселі) Уповільнює травлення в кишечнику
Е 1520 Пропіленгліколь Зустрічається у складі рулетів, вівсяного печива, бісквітів, безалкогольних та слабоалкогольних напоїв, енергетиків, цукерок Синтетична речовина. Може викликати алергію