Шкідливі харчові добавки? Однозначної відповіді немає – все залежить від конкретної речовини, від конкретної добавки.
- Є такі, що навіть корисні, але їх мало (шукайте на сторінці «Умовно нешкідливі»).
- Є надзвичайно небезпечні, викликають рак (Небезпечні харчові добавки).
- Третя категорія – умовно небезпечні харчові добавки. Про них ми розповімо в цій статті.
Таблиця умовно шкідливих харчових добавок Е включає:
- Назва і код
- Вплив на організм
- Де можна зустріти, в яких продуктах
Таблиця шкідливих харчових добавок з розшифровкою
Код харчової добавки | Назва | Характеристики | Вплив на організм людини |
Е 102 | Тартразин | Харчовий барвник жовтого кольору | Алерген. Може викликати кропивницю |
Е 104 | Жовтий хіноліновий |
Заборонений до використання | Викликає гіперактивність у дітей, захворювання ШЛУНКОВО-кишкового тракту, алергічні реакції |
Е 110 | Жовтий «Сонячний захід» FCF, оранжево-жовтий S |
Додається в кольорову глазур, пакетовані супи, соуси, джеми | Може викликати алергію, висип, закладеність носа, набрякання нирок і хромосомні пошкодження |
Е 120 | Карміни | Застосовується в м’ясопереробному і рибному виробництві, у молочній промисловості, при виробництві алкоголю та безалкогольних напоїв, желе, ковбас, кетчупів, глазурі | Може бути алергеном. Може викликати анафілактичний шок |
Е 122 | Азорубін, кармуазин |
Застосовується при виготовленні джемів, йогуртів, варення, марципанів | Викликає захворювання ШКТ, провокує алергічні реакції, висипання, кропив’янку |
Е 129 | Червоний чарівний AC |
Застосовується при виготовленні кондитерських виробів | Алерген. Викликає висипання, екзему, кропив’янку. Не рекомендується особам, чутливим до аспірину |
Е 132 | Індигокармін | Барвник. Використовується при приготуванні безалкогольних напоїв, морозива, тістечок, печива, солодощів | Викликає нудоту, проблеми з серцем, провокує приступи задухи і астми |
Е 133 | Синій блискучий FCF |
Барвник. Застосовується при виготовленні морозива, солодощів, безалкогольних напоїв; може зустрічатися в сухих сніданках, молочних продуктах | Викликає напади задухи. Небезпечний для алергіків і астматиків |
Е 142 | Зелений S | Використовується при приготуванні морозива, консервованого горщика, різних солодощів | Алерген. Може викликати гіперактивність у дітей |
Е 171 | Діоксид титану |
Зустрічається у складі готових сніданків, сухого молока | Може спровокувати захворювання печінки і нирок |
Е 215 | Натрієва сіль этилпарабена |
Застосовується з метою продовжити терміни придатності різної продукції | Отрута для кішок. У ряді випадків може спровокувати алергічні реакції |
Е 218 | Пари-оксибензойной кислоти метиловий ефір | Застосовується в кондитерському і м’ясному виробництві | Провокує почервоніння шкіри та алергічні реакції |
Е 220 – 223 | Діоксид сірки, сульфіт натрію, гідросульфіт натрію |
Використовується для запобігання потемніння фруктів | Наслідки: нежить, чхання, головний біль, дратівливість |
Е 224 | Піросульфіт калію |
Застосовується при виробництві вин | Може викликати чхання, нежить і роздратування слизових оболонок, головний біль, запальні захворювання кишечника |
Е 226 | Сульфіт кальцію |
Консервант. Застосовується при виробництві цукру, збільшує твердість овочевих консервів | Може викликати чхання, нежить і роздратування шкіри, головний біль, запальні захворювання кишечника |
Е 227 | Гідросульфіт кальцію |
Консервант. Застосовується при виготовленні соусів, пива, фруктових напоїв, сухофруктів, соків, кондитерських виробів | Наслідки: нежить, чхання, головний біль, дратівливість |
Е 234, 235 | Низин, пимарицин, натаміцин |
Застосовується при приготуванні сирів, м’ясних продуктів, зеленого горщика, квасолі, грибів, кондитерських виробів | Вбиває корисні бактерії |
Е 239 | Уротропін | Застосовується при виготовленні сирів, зернистої ікри | Може викликати алергію |
Е 311 | Октилгаллат | Синтетичний антиоксидант. Запобігає згірклого масла | Може провокувати екземи, подразнення слизових і ШКТ, гіперактивність у дітей |
Е 320 | Бутилгидроксианизол | Сприяє збереженню кольору і смаку продуктів | Підвищує рівень холестерину |
Е 338 | Ортофосфорна кислота | Використовується як підкислювач. В основному при виробництві напоїв | Порушує кислотно-лужний баланс, може призвести до розвитку карієсу. Може викликати нудоту і блювоту |
Е 339 | Фосфати натрію |
Застосовується при виготовленні хлібобулочних і кондитерських виробів, молочної продукції, солодких напоїв, бульйонів, соусів, сирів, м’ясних і рибних продуктів | Може порушувати функції кишечника |
Е 340, 341 | Ортофосфати калію, фосфати кальцію |
Застосовується при виробництві молочних, м’ясних і рибних продуктів, дитячого харчування, хлібобулочних і кондитерських виробів, алкогольних і безалкогольних напоїв, овочів, соусів, концентратів, сухих сніданків, бульйонів | Перевищення цієї речовини в організмі провокує дефіцит кальцію, викликає порушення роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту |
Е 404 – 405 | Альгінат кальцію, пропан 1-2-диолальгинат |
Застосовується при приготуванні желе. Гелеобразующее речовина | Сприяє утворенню нерозчинних солей калію і заліза |
Е 407 | Карагенан та його солі |
Гелеобразующее речовина, стабілізатор в’язкості | Може провокувати розвиток виразкової хвороби кишечника або шлунка |
Е 420 | Сорбіт, сорбитовый сироп |
Поширений підсолоджувач. Використовується при приготуванні кондитерських виробів, частіше в харчуванні діабетиків і людей, що прагнуть скинути вагу | Є ризик утворення газів і дискомфорту в ділянці ШЛУНКОВО-кишкового тракту (при зловживанні) |
Е 422 | Гліцерин | Використовується в кондитерській промисловості, при приготуванні алкогольних напоїв | Категорично не рекомендується людям із захворюваннями нирок і порушеним кровообігом. Зловживання загрожує зневодненням організму |
Е 445 | Ефіри гліцерину і смоляних кислот |
Застосовується при виробництві варення, желе, мармеладу, жувальних гумок, цукерок, низькокалорійних продуктів, молочних продуктів, згущеного молока, желеподібних рибних і м’ясних виробів | Може подразнювати слизові, заважати нормальній роботі органів ШКТ |
Е 450 i | Дигидропирофосфат натрію або пирофосфатдинатрия |
Використовується при приготуванні консервів, морепродуктів, хлібобулочних виробів, м’ясної продукції, напівфабрикатів з картоплі | Алерген |
Е 451 – 452 | Трифосфати, поліфосфати |
Застосовується в м’ясопереробній промисловості | Може викликати розлади шлунка |
Е 470, 470a, 470b | Натрієві, калієві і кальцієві солі жирних кислот |
Речовини, що перешкоджають злежуванню речовин; використовуються при виготовленні порошкоподібних продуктів: цукрової пудри, сухих вершків, бульйонів | Не рекомендується застосовувати людям із захворюваннями ШЛУНКОВО-кишкового тракту і порушеннями обмінних процесів |
Е 493 | Сорбитанмонолаурат СПЭН 20 |
Піногасник, глазирователь для фруктів | Можливе подразнення слизових оболонок і органів ШКТ |
Е 524 | Гідроксид натрію |
Регулятор кислотності. Використовується при виробництві морозива, какао, десертів, карамелі, безалкогольних напоїв, хлібобулочних виробів | При попаданні на шкіру викликає хімічні опіки, при попаданні всередину – опіки гортані, стравоходу і шлунка |
Е 576 | Глюконат натрію |
Добавка-комплексоутворювач і підсилювач смаку | При надмірному вживанні може викликати «синдром китайського ресторану» |
Е 585 | Лактат заліза | Стабілізатор забарвлення | Може спровокувати блювоту |
Е 620 | Глутамінова кислота | Підсилювач смаку та аромату. Застосовується при приготуванні м’ясних консервів, харчових концентратів | Може викликати болі в кінцівках і головні болі, часто стає причиною поганого самопочуття |
Е 621 | Глутомат натрію однозаміщений | Часто можна зустріти в стравах корейської, китайської, японської кухні | При постійному вживанні можливо атрофування смакових рецепторів, поступова втрата смакових відчуттів |
Е 627, 630 | Гуанилат натрію двузамещенный, инозиновая кислота | Підсилювач аромату | Добавка небезпечна для людей з деякими захворюваннями: подагра, астма. Небезпечна для дітей віком до 12 років |
Е 631 | Инозинат натрію двузамещенный | Використовується в приправах, чіпсах, сухариках, стравах швидкого приготування | Не рекомендується вживати гіпертонікам |
Е 900 | Диметилполисилоксан | Піногасник. Застосовується в цукровій, кондитерської, молочної, спиртової промисловості | Алерген |
Е 930 | Пероксид кальцію | Поліпшувач хліба і борошна | Дратує слизові і шкірний покрив |
Е 941 | Азот | Використовується в якості захисного газу для упаковки хлібобулочних виробів, риби, м’яса, горіхів, особливо продуктів, схильних до окислення | Вдихання азоту може викликати задуху |
Е 950 | Ацесульфам калію | Міститься в безалкогольних напоях | Погіршує роботу серцевої системи, збуджує нервову систему |
Е 965 | Мальтит, мальтитный сироп | Замінник цукру (може використовувати при виготовленні драже та інших кондитерських виробів) | Може спровокувати діарею |
Е 966 | Лактит | Низькокалорійний підсолоджувач | Може спровокувати діарею |
Е 1101 | Протеази | Поліпшувач борошна та хліба, стабілізатор, підсилювач смаку та аромату (особливо популярний в м’ясній та рибній промисловості) | Алерген |
Е 1102 | Глюкозооксидаза | Поліпшувач тесту | Може призвести до накопичую токсинів в організмі |
Е 1422, 1442 | Ацетилдикрахмаладипат, гидроскипропилдикрахмалфосфат | Стабілізатор в’язкості (йогурти, десерти, киселі) | Уповільнює травлення в кишечнику |
Е 1520 | Пропіленгліколь | Зустрічається у складі рулетів, вівсяного печива, бісквітів, безалкогольних та слабоалкогольних напоїв, енергетиків, цукерок | Синтетична речовина. Може викликати алергію |