Транс-жири: в чому містяться і чим небезпечні

174


Зміст

  • Для довідки: звідки «єсть пішли» небезпечні транс-жири
  • Шкідливий вплив на здоров’я:
  • Транс-жири: список продуктів
  • Як захиститися від негативного впливу транс-жирів?
  • Транс-жири – модифіковані молекули, отримані штучним шляхом, присутні в маргарині і в рафінованій олії, а також у складі продуктів і страв, які містять ці інгредієнти, починаючи від напівфабрикатів, і закінчуючи морозивом.

    Неприємно, але багато чого з того, що ми звикли споживати щодня, є шкідливим. Більше того – дуже шкідливим. Але попереджений – значить, озброєний. Спробуємо дізнатися більше.

    Для довідки: звідки «єсть пішли» небезпечні транс-жири

    Людству здавна відомі рослинні жири – джерела незамінних Омега-3 і Омега-6, життєво необхідних нам для здоров’я. Але такі продукти характеризувалися дуже малим терміном придатності, що в кінцевому підсумку вважали невигідним для себе багато виробників, харчові підприємства-гіганти.

    Далі (за замовленням згаданих вище) був винайдений новий спосіб створення сучасного, «поліпшеного» рослинного жиру, що відрізняється тривалими термінами зберігання. Так з’явилися транс-жири – специфічний вид ненасичених жирів, отриманих штучним шляхом.

    Але, як і зараз, статтями не надали уваги. Бути може, це комусь було вигідно?

    Сучасна харчова індустрія повністю залежить від транс-жирів – вони дешеві, без смаку і володіють тривалим строком зберігання, тому на рекомендації ВООЗ повністю виключити їх зі складу продуктів харчові підприємства не реагують.

    Шкідливий вплив на здоров’я:

    • зниження захисних сил організму;
    • погіршення якості молока у годуючої матері;
    • зниження рівня тестостерону у чоловіків;
    • ймовірність виникнення ішемічної хвороби серця, атеросклерозу;
    • погіршення зору;
    • ожиріння;
    • зниження стресостійкості.

    Транс-жири: список продуктів

    Тепер ми знаємо, наскільки це небезпечно і шкідливо. Настав час перейти до найцікавішого – у яких продуктах містяться транс-жири.

    Змушені вас засмутити, але це не тільки вищеназвані кулінарні жири і маргарин. Насправді це список запрещенки набагато більше. В даний час це:

    • маргарин, спред;
    • неякісне вершкове масло, «масла» для бутербродів з різними смаковими добавками, рафінована рослинна олія;
    • білий хліб;
    • молочний шоколад;
    • фаст-фуд (майже весь, особливо смажений у фритюрі);
    • кондитерські вироби з магазину (домашні, приготовані вами на хорошому маслі, з переліку виключаються);
    • чіпси, сухарики, попкорн;
    • морозиво і десерти;
    • сухі вершки до кави;
    • ковбасні вироби;
    • сухі суміші для приготування супів, кремів, млинців, кексів, десертів;
    • заморожені напівфабрикати;
    • майонез, сирний соус, кетчуп.

    Небезпечним для людини є регулярне вживання 3 – 4 р транс-жирів на добу. Дослідження проводили неодноразово. Багато за участю Harvard School of Public Health.

    Як захиститися від негативного впливу транс-жирів?

    Тепер ми знаємо, де містяться транс-жири. Але список продуктів можна розширити.

    Маючи намір придбати в магазині якийсь соус, вафлі, крекери або печиво, уважно читайте склад на упаковці. Побачивши слова «гидрогенизированный», або «частково гидрогенизированный», «сатурированные жири», насторожіться. Такий продукт краще не брати.

    Але не поспішайте радіти. Виробники сьогодні пристосовуються як можуть, тому чесності від них дочекатись непросто. Вони не дуже охоче вказують у складі ось такі інгредієнти і маскують вже відомі нам транс-жири під:

    • рослинні жири;
    • комбіновані жири;
    • кулінарні жири;
    • жири фритюрные.

    Знайти людину, нашого сучасника, ні разу не вкусившего всієї «принади» транс-жирів, мабуть, неможливо. Кожен з нас хоч раз, але споживав цей небезпечний продукт. Наприклад, в магазинній випічці (якщо ви не їсте маргарин, це зовсім не означає, що ви «в будиночку»).

    А щоб захиститися надалі, дотримуйтеся простих рекомендацій:

  • накласти табу на будь-фастфуд, включаючи пончики, шаурму та ін.;
  • відмовтеся від готових напівфабрикатів і «заморозок»;
  • віддавайте перевагу домашній здоби і випічці (замість покупної);
  • не купуйте спреди, дешеве масло, майонез;
  • їжте якомога більше свіжих овочів і фруктів;
  • їжте тільки натуральне вершкове масло ГОСТ, виготовлене з вершків і молока.