Небезпечні харчові добавки

189

Дана група добавок надає руйнівний вплив на організм людини. Їх слід уникати. Багато шкідливі харчові добавки Е заборонені в Росії. Небезпечні Е-шки провокують онкологічні захворювання, дерматити, порушення функцій печінки і ШКТ. Є алергенами.

Наша таблиця шкідливих харчових добавок включає:

  • Назва і код
  • Вплив на організм
  • Де можна зустріти
  • Заборона на використання в Росії

Небезпечні харчові добавки Е з розшифруванням у таблиці

Код харчової добавки Назва речовини
Характеристики, заборона на використання в РФ Вплив на організм людини
Е 103 Алканет, алканин Добавка заборонена до використання в харчовій промисловості в 2008 році Провокує розвиток пухлин при вживанні у великих кількостях
Е 105 Жовтий міцний АВ Синтетичний барвник жовтого кольору Токсичний
Е 107 Жовтий 2G Синтезований барвник жовтого кольору Є алергеном
Е 111 Оранжевий GGN Шкідлива харчова добавка заборонена до використання у харчових продуктах Токсичний
Е 123 Амарант Синтетичний барвник, раніше відноситься до харчових. В даний час заборонений в Росії Провокує ракові пухлини і вади розвитку плода
Е 124 Понсо 4R Харчовий барвник (червоний, яскраво-червоний) Викликає ракові пухлини, провокує розвиток астми. Алерген. Викликає гіперактивність у дітей
Е 125

Е 126

Понсо Заборонений в Росії Викликає синдром дефіциту уваги у дітей, робить їх збудливими і неспокійними. Пригнічує функції печінки, нирок, надниркових залоз, шкідливий для органів ШКТ
Е 128 Червоний 2G Заборонено ввезення даної добавки в країну, заборонена реалізація продуктів, що містять його Алерген. Викликає кропивницю, екземи
Е 131 Синій патентований V Барвник (блакитний, фіолетовий) Алерген. Викликає кропивницю, екземи, астму
Е 134 Швидкий зелений Заборонений в харчовій промисловості Провокує розвиток ракових пухлин в сечовому міхурі
Е 152 Вугілля Харчовий барвник Викликає хвороби ШКТ. Алерген. Викликає гіперактивність у дітей
Е 210, 212 Бензойна кислота, бензоат калію Використовується при приготуванні десертів, напоїв, рибної продукції Викликає ракові пухлини. Алерген
Е 213 Бензоат кальцію Заборонений в РФ Викликає ракові пухлини. Є отрутою для кішок
Е 214, 216 Етілпарабен, пропілпарабен Використовується при приготуванні рідких бульйонів, м’ясних і рибних продуктів, паштетів, сухих сніданків, кондитерських виробів, молочних десертів При вживанні у великих кількостях викликає ракові пухлини. Є отрутою для кішок. Контакт зі шкірою заборонений – викликає дерматити
Е 217 Натрієва сіль пропилпарабена В даний час добавка заборонена практично по всьому світу. Раніше її можна було зустріти в паштетах, чіпсах, шоколаді Є отрутою для кішок. Провокує ракові пухлини, розлади кишечнику, головний біль, зниження артеріального тиску
Е 230 Біфеніл, дифеніл Зустрічається у складі морозива, маргарину, кондитерських виробів Викликає рак
Е 231 Ортофенилфенол Застосовується в якості харчової добавки для обробки цитрусових Сильний канцероген. Викликає судоми, блювання, головні болі, судинну недостатність. Провокує астму. Шкідливий для шкіри.
Е 249, 250 Нітрит калію, нітрит натрію Барвник і консервант. Використовується в м’ясній та рибній промисловості Общеядовитое речовина, що викликає рак
Е 251 Нітрат натрію Консервант У великих дозах викликає отруєння (нудота, блювота, судоми, посиніння кінцівок, діарею, труднощі з диханням, болі в животі)
Е 252 Нітрат калію Використовується при виготовленні пресованого і консервованого м’яса, сосисок, ковбас, шинки, голландських сирів При тривалому використанні може спровокувати анемію і захворювання нирок, у великих кількостях викликає болі в животі, слабкість у кінцівках, блювоту, запаморочення
Е 281 – 283 Пропіонат натрію, пропіонат кальцію, пропіонат калію Регулятор кислотності, консервант Викликає рак
Е 321 Бутилгидрокситолуол Антиоксидант Збільшує ризик розвитку раку
Е 429 Пептони Небезпечна добавка, заборонена в Росії, але може зустрічатися у вині і винних напоях, привезених з інших країн (використовується як емульгатор) Може викликати рак
Е 476 Полиглицерил полирицинолеат Емульгатор. Використовується в кондитерській промисловості при виробництві шоколаду Порушує обмінні процеси в організмі, призводить до зміни розмірів внутрішніх органів
Е 478 Ефіри жирних кислот гліцерину та пропіленгліколю Використовується при виробництві лікерів та інших спиртних напоїв, кондитерських і хлібобулочних виробів, м’ясних консервів, десертів, сухих сніданків Викликає порушення функції печінки і нирок, робить негативний вплив на обмінні процеси
Е 491 Сорбітанмоностеарат СПЭН 60 Стабілізатор і загусник. Зустрічається у складі фруктових та трав’яних відварів Вживання у великих кількостях веде до фіброзу, збільшення печінки
Е 507 Соляна кислота Регулятор кислотності, застосовується в харчовій промисловості Токсична речовина. Викликає задуху, сильні опіки слизових, руйнує зуби
Е 951 Аспартам Хімічний цукрозамінник (дуже поширений і популярний) Викликає головний біль, депресію, дзвін у вухах. Провокує розвиток ракових пухлин.
Е 954 Сахарин Підсолоджувач, використовується при виготовленні кондитерських виробів, солодких газованих напоїв Викликає рак
Е 967 Ксиліт Застосовується замість цукру в більшості дієтичних напоїв та кондитерських виробів Може викликати рак сечового міхура (за деякими даними)

Трохи про синтетичні замінники цукру. Їх найчастіше вживають люди з надлишковою масою тіла, але в цьому і криється небезпека.

Речовини цієї групи провокують порушення обміну речовин, що призводить до ще більш швидкому набору ваги. Якщо ви любите солодке, дозволяйте собі зрідка домашнє варення, мед, ще рідше зефір, пастилу, халву.

  • Солодощі та ковбасні вироби частіше за інших мають «погану» склад. Вивчайте упаковку перед покупкою

Не всі шкідливі харчові добавки, заборонені в Росії. Багато з них ще можна зустріти у складі напівфабрикатів, ковбасних, кондитерських і хлібобулочних виробів, рибопродуктів, десертів, сухих сніданків. Уважно читайте склад!