Умовно безпечні харчові добавки

180

Більшість з цього списку – натуральні екстракти рослин. Вони вважаються безпечними для організму, а багато в деякій мірі навіть корисні.

  • Збережіть цю таблицю, щоб не лякатися при вигляді безпечних Е-добавок. Їх потрібно знати, щоб не плутати з шкідливими.

Безпечні харчові добавки з розшифруванням у таблиці

Код харчової добавки Назва Характеристики, вплив на організм людини
Е 100 Куркумін Використовується при виготовленні м’ясних страв, лікерів, кондитерських виробів. У рідкісних випадках може викликати дерматити та алергічні реакції. Вважається безпечним для здоров’я
Е 101 Рибофлавін (вітамін В2) Частіше використовується як харчовий барвник. Вважається безпечним для здоров’я
Е 106 Рибофлавін – 5 Барвник жовтого кольору. Вважається безпечним для здоров’я, корисний як вітамін В2
Е 140 Хлорофіл Барвник, що надає легкий оливковий відтінок. Використовується при приготуванні морозива, кремів, майонезних соусів, молочних десертів. Вважається безпечним, володіє протираковими властивостями
Е 141 Мідні комплекси хлорофілів і хлорофілінів Застосовуються в молочній промисловості. Нешкідливі харчові добавки
Е 150, Е150а, Е150b, Е150с,

Е150d

Цукрові кольори Барвники карамельного кольору, безпечні для здоров’я
Е 153 Вугілля рослинний Використовується для прикраси кондитерських виробів та фарбування напоїв. Більша частина речовини не засвоюється організмом і виводиться разом із залишками їжі
Е 160, Е160а Каротини Використовуються як харчові барвники. Речовина має властивості вітаміну А, зустрічається у складі соків, кондитерських виробів. Відносно безпечний продукт. Може бути шкідливим для завзятих курців – підвищує ризик розвитку ракових пухлин і інфаркту міокарда
Е160b Екстракт аннато Харчовий барвник з ароматом мускатного горіха, надає продукту жовтий або оранжевий колір. Безпечний. Має деякі властивості вітаміну Е
Е160с

Масло смоли паприки Харчовий барвник. Застосовується при виготовленні жирних соусів, майонезу. Безпечний для здоров’я
Е161b Лютеїн Харчовий барвник оранжевого кольору. Вважається безпечним. У рідкісних випадках може викликати алергію
Е 162 Бетанін (буряковий червоний) Харчовий барвник. Вважається безпечним
Е 163 Антоціани Рослинний пігмент, харчовий барвник кранного кольору. Безпечний для здоров’я, володіє протираковими властивостями
Е 164 Шафран Пряність для додання блюдам кольору і аромату. Корисна добавка: покращує травлення, очищає печінку і нирки, кровотворні органи, стимулює потенцію, покращує колір обличчя
Е 170 Карбонат кальцію (крейда) Вважається безпечним для здоров’я. Може використовуватися в медицині
Е 172 Оксиди заліза Харчові барвники. Підвищують рівень гемоглобіну в крові
Е 181 Таніни харчові Добавка з в’яжучими властивостями. Сприяє засвоєнню вітаміну С
Е 200 Сорбінова кислота Безпечна для здоров’я, підвищує імунітет і допомагає вивести токсини. Присутній у складі напоїв і соків, згущеного молока, хлібобулочних виробів
Е 202 Сорбат калію Природний консервант. У невеликих дозах повністю нешкідливий. При зловживанні можливі алергічні реакції
Е 260 Оцтова кислота Використовується при приготуванні вінегретів, консервів. Вважається безпечною для здоров’я
Е 262 Ацетат натрію Використовується при консервуванні. Не призводить до побічних ефектів
Е 270 Молочна кислота Застосовується при виробництві пива і безалкогольних напоїв, солодощів. Вважається безпечною для здоров’я
Е 290 Вуглекислий газ Консервант, що використовується при виготовленні безалкогольних напоїв. Вважається безпечним для здоров’я
Е 296 Яблучна кислота Регулятор кислотності, смакова добавка. Використовується при приготуванні вин, фруктових напоїв. Вважається безпечною для здоров’я
Е 297 Фумарова кислота Регулятор кислотності. Вважається безпечною для здоров’я
Е 300 Аскорбінова кислота Вітамін С. Оберігає забарвлення м’яса від окислення. Кислота вважається безпечною для здоров’я, корисна для імунітету
Е 301, Е 316 Аскорбат натрію Використовується при приготуванні м’ясних і рибних страв. Вважається безпечним для здоров’я, зменшує ризик серцевих захворювань
Е 306 – 307 Токофероли Антиоксидант. Вважається безпечним для здоров’я
Е 322 Лецитин Емульгатор. Використовується при виготовленні шоколаду, молочних продуктів, глазурі. Вважається безпечним для здоров’я
Е 327 Лактат кальцію Входить до складу чіпсів, консервів. Безпечний. Є джерелом кальцію
Е 330 Лимонна кислота Смакова добавка. Вважається безпечною для здоров’я
Е 331 Цитрат натрію Може зустрічатися в складі суфле, мармеладу, дитячого харчування, йогуртів. Вважається безпечним для здоров’я. Корисний: стабілізує кров, бореться з печією і похміллям
Е 333 Цитрат кальцію Може зустрічатися в складі згущеного молока, сухих вершків, желе фруктових консервів, джемів. Вважається безпечним для здоров’я, володіє протираковими властивостями
Е 363 Янтарна кислота Використовується в десертах, супи, бульйони. Вважається безпечною для здоров’я
Е 375 Нікотинова кислота Стабілізатор забарвлення. Вважається безпечним для здоров’я
Е 401 Альгінат натрію Застосовується при виготовленні майонезів, соусів, соків, цукерок, мармеладу. Вважається безпечним для здоров’я. Сприяє виведенню солей важких металів
Е 406 Агар-агар Застосовується для виробництва желе. Холодців, мармеладу, пудингу, зефіру, а також у молочному виробництві. Нормалізує обмінні процеси, виводить токсини і шлаки, є джерелом цінних мінералів і солей
Е 415 Ксантанова камедь Вважається безпечною для здоров’я. Входить до складу соусів, салатів, хлібобулочних виробів
Е 417 Камедь тари Використовується при приготуванні морозива, молочних десертів. Вважається безпечною для здоров’я
Е 440 Пектини Використовуються при виробництві цукерок, желе, начинок, кулінарних жирів, молочних продуктів. Безпечні для здоров’я. Сприяють виведенню шлаків і токсинів
Е 500 Харчова сода Застосовується при приготуванні хлібобулочних виробів, напоїв. Вважається безпечною для здоров’я
Е 504 Карбонат магнію Розпушувач. Вважається безпечним для здоров’я
Е 516 Сульфат кальцію Емульгатор, затверджувач. Вважається безпечним для здоров’я
Е 641 – 642 L-лейцин і лізин Нешкідливі харчові добавки, модифікатори смаку і запаху. Застосовуються при приготуванні бульйонів, продуктів швидкого приготування. Безпечні для здоров’я
Е 901 – 903 Віск Застосовується для обробки поверхні фруктів, використовується при виготовленні кондитерських виробів, жувальних гумок. Вважається безпечним для здоров’я
Е905b Вазелін Глазирователь. Використовується при виготовленні кондитерських виробів. Вважається безпечним для здоров’я
Е 913 Ланолін Сфера застосування практично як у воску. Продукт безпечний навіть для немовлят
Е 916 Кальцію йодат Поліпшувач борошна та хліба, входить до складу деяких преміксів. Вважається безпечним для здоров’я
Е 957 Тауматин Підсолоджувач. Використовується при виробництві морозива, жувальної гумки, сухофруктів. Вважається безпечним для здоров’я