Вчені назвали продукти, що підвищують ризик раку

176

Група вчених з Франції спільно з бразильськими колегами виявили зв’язок між вживанням продуктів з високим ступенем обробки та розвитком злоякісних пухлин, передають РИА Новости.

Досліджували розвиток раку молочної залози, кишечника і простати. Вчені встановили, які продукти сприяють розвитку онкологічних захворювань.

Продукти, що викликають рак

Ці продукти викликають рак: хлібобулочні вироби, снеки, солодкі газовані напої, напівфабрикати і відновлені м’ясні продукти, кукурудзяні пластівці з підсилювачами смаку.

Продукти з цього списку вчені віднесли до «ультраобработанным». У них практично немає вітамінів і клітковини, зате багато солі, цукру і транс-жирів.

У дослідженні взяли участь більше ста тисяч чоловіків і жінок у віці 43 років. Їм пропонувалося заповнити спеціальні анкети. Питання, головним чином, стосувалися продуктів харчування – всього були задані питання по 3300 різних продуктів харчування.

При обробці результатів враховувалися смакові уподобання учасників дослідження, їх стать, рівень освіти, професійна приналежність, наявність шкідливих звичок, сидячий або рухливий спосіб життя, генетична схильність до онкологічних захворювань.

Наукова група з’ясувала, що вживання продуктів зі списку вище підвищує ризик розвитку онкологічних захворювань на 10 – 12%. Зокрема, ймовірність розвитку раку молочної залози зростає на 11%, точної цифри щодо раку кишечника і простати поки не повідомляється.

Самі вчені підкреслюють, що дане дослідження ще відносно молоде, і результати, можливо, ще будуть оновлюватися. Але, тим не менш, обмежити продукти з високим ступенем обробки вчені все ж радять.