Як правильно приготувати в’ялені банани в домашніх умовах

99

У пошуку здорових солодощів можна звернути увагу на сухофрукти і цукати. Такі продукти цінуються за велику кількість вітамінів і мікроелементів. Калорійність їх значно нижче, ніж у цукерок. Один з небанальних перекусів-в’ялені банани. Їх можна використовувати як самостійну страву або міксувати з різними добавками. В’ялені фрукти мають приємну консистенцію, тонкий аромат і природну солодкість. Вони довго зберігаються, не займають багато місця і відмінно підходять для харчування в дорозі, спортзалі або на роботі.

Специфіка в’ялення в домашніх умовах

ідеально підходять для в’ялення маленькі плоди

В’ялення допомагає видалити зайву вологу з фруктів, що підвищує їх термін зберігання. Крім того, в плодах, приготованих таким способом, збільшується концентрація корисних речовин, а значить їх поживність і засвоюваність.

Процес в’ялення відбувається при температурі не вище 40 градусів, це забезпечує зниження вологості в продукті. При цьому ферменти активізуються і надають особливий смак і аромат фруктам, роблячи їх консистенцію еластичною і пружною. Шматочки не повинні кришитися або ламатися.

Для в’ялення відбирають стиглі цілі плоди, без ознак псування з мінімальною кількістю темних плям. Переспілі і м’яті фрукти не підійдуть. Банани миють і просушують.

Ідеальними за розміром вважаються дрібні банани сорту бебі. Видаливши шкірку такі фрукти можна зав’ялити цілком. Більші екземпляри розрізають на 4 частини або великими кружечками. При тонкій нарізці шматочки вийдуть більш сухими.

Для збереження забарвлення банани рекомендується підготувати. Для цього часточки ненадовго опускають в холодну воду з додаванням лимонного соку. Після цього їх виймають і дають просохнути.

Способи приготування сухофруктів

зав’ялити фрукти можна декількома способами

Існує три способи, як зробити сушку в домашніх умовах. Для фруктів вибирають технологію, яка забезпечує швидку сушку на теплому вітрі або на протязі, запобігаючи загнивання і псування.

Як в’ялити банани в духовці

В’ялити банани в духовці це швидкий і доступний спосіб обробки, у кожної господині є свій рецепт. Після попередньої підготовки фрукти викладають на деко або решітку, залишаючи невеликі відстані між собою. Щоб запобігти прилипання часточок його застеляють перфорованої пергаментним папером і злегка змащують рослинним маслом.

процес в’ялення в духовці

Духова шафа нагрівають до сорока градусів і поміщають туди лист з заготовками. Щоб отримати в’ялені плоди в духовці включають вентиляцію або залишають дверцята прочиненими. Часточки потрібно перевертати для рівномірної втрати вологи. Банани зменшуються в розмірі (на 1/5 частина). Час приготування залежить від розміру шматочків і температури всередині духовки (близько 4-8 годин). На поверхні готових бананів з’являється характерний білий наліт.

  • доступність;
  • швидкість;
  • виїмка частинами.

при занадто тонкій нарізці, вийдуть чіпси

Мінуси:

  • постійний контроль за температурою;
  • необхідність перевертання;
  • ймовірність отримання вареного продукту.

У електросушарці

В електросушарці волтера 1000 люкс банани виходять більш рівними і красивими. Процес обробки автоматизований. Гуртки викладають на піддон, залишаючи проміжки, і встановлюють час. Потужний вентилятор і наявність отворів на решітці просушують фрукти без додаткового перевертання. Після відключення таймера сухофрукти готові. Їх необхідно викласти у велику чашу і залишити на дві години.

процес дегідрації

Плюси:

  • простота використання;
  • натуральний вигляд.
  • енерговитратність;
  • необхідність вирівнювання вологості (у відкритій мисці).

На сонці

В’ялення природним шляхом більш переважно. Такий спосіб повністю виключає вплив високих температур, які можуть знижувати кількість вітамінів і змінювати смак кінцевого продукту.

сушка на свіжому повітрі

Підготовлені банани загортають в марлю і підвішують на нитках високо від землі на сонячному світлі. А також їх можна розкласти на спеціальних дерев’яних піддонах в горизонтальному положенні. Обов’язковою умовою якісних готових сухофруктів є протяг і суха спекотна погода. На ніч такі заготовки заносять в будинок і виставляти на сонці тільки після того, як просохне роса.

Плюси:

  • економічність;
  • екологічність.

Мінуси:

  • вплив погодних умов;
  • наявність комах і птахів;
  • трудомісткість;
  • тривалість процесу (2-4 дні).

в’ялені фрукти на свіжому повітрі, є найкориснішими для здоров’я

Готові бананові часточки складають в пакет, пластикові контейнери, скляні банки. Вони добре зберігаються в холодильнику або в шафі протягом року. Ємність з в’яленими бананами повинна бути герметично закрита. Це продовжить терміни їх зберігання, виключить проникнення шкідників і вивітрювання.

Сухофрукти можна вживати замість солодощів, додавати в каші, сирну масу, прикрашати кондитерські вироби. Щоб отримати оригінальне звучання страви кулінари використовують стружку з в’ялених бананів в соусах до м’ясних страв і в теплих салатах. Подрібнену масу застосовують в косметології і для побутових потреб.