Зміст
Звичайно, краще пити свіжовичавлений сік, але, якщо такої можливості немає, іноді можна і магазинний (тільки не часто – не захоплюйтеся). Сьогодні ми розповімо, як вибрати сік.
Як вибрати сік в магазині?
Основне, що слід пам’ятати, – завжди читайте інформацію на упаковці. Текст повинен бути розбірливим і знаходитися на видному місці. Якщо довго не можете знайти склад, задумайтеся. Можливо, виробнику просто нічим похвалитися, і він спеціально замаскував цю інформацію.
Читайте також: Що з’їсти на 100 ккал: найпростіші перекуси
Читайте також: Готуємо імбирний лимонад самі, вдома
Читайте також: Лимонна вода для схуднення
Хороший сік не повинен мати в складі штучні ароматизатори та барвники, консерванти. Пам’ятайте, що продукт, який іде першим за списком, зазвичай переважає в складі цього соку.
Обов’язково перевірте термін придатності і на дату виготовлення.
Тип і спосіб виготовлення соку
А тепер знайдіть на упаковці наступну інформацію.
Тип соку:
- Звичайний – на 100% складається з фруктів
- Нектар містить від 25 до 50% соку і м’якоть
- Соковмісний напій – від 10 до 25% натурального фруктового соку (такі напої краще не брати)
- Морс – всього 15% ягід (якщо склад хороший, морс купувати можна).
Спосіб виготовлення соку:
- Сік прямого віджиму проводиться безпосередньо зі свіжих фруктів. Такий напій вважається найбільш корисним не пізніше, ніж через 3 – 4 години з моменту приготування, тому його нечасто зустрінеш в магазині. А строк зберігання – всього добу.
- Відновлений проводиться з концентрованого або свіжовичавленого фруктового соку шляхом додавання води. Такий сік є у продажу майже у всіх магазинах.
- Стерилізований сік також виготовляється на основі концентрату шляхом розбавлення і нагрівання до 100 градусів. При цьому частина корисних речовин втрачається, тому такі соки часто збагачують вітамінами, але такими ж корисними, як натуральні, вони від цього не стають все одно.
Вартість і тип упаковки
При розборі ціни врахуйте, що дешевий товар рідко буває гарним. Краще віддавайте перевагу дорогим соків в картонних коробках. Скло – не найкраща тара для соку, як це не дивно.
Якщо все ж берете в склі, вибирайте баночки, які стоять глибше на полиці, швидше за все, на них менше потрапило сонячного світла (хоча, як і де вони зберігалися до цього, звичайно, нікому не відомо).