Як вибрати червону ікру?

238


Зміст

  • Вивчаємо відомості на упаковці
  • Сорти червоної ікри
  • Склад червоної ікри (читаємо на упаковці)
  • Де і коли розфасована ікра?
  • Ікра горбуші, кети, кижуча, нерки, форелі
  • Ознаки хорошої ікри
  • Ознаки підробки
  • Тип упаковки: скляна або жерстяна банка, на вагу, у пластикових контейнерах
  • Питання, як правильно вибрати червону ікру, вельми актуальний перед новорічними святами. Що ж, саме час розібратися!

    Червона ікра видобувається із риб лососевих порід (кета, горбуша, форель, кижуч, нерка). Продукт багатий вітамінами A, D і E, легкозасвоюваними білками (до 32% у складі), фосфором, поліненасиченими жирними кислотами. Також у складі: йод, кальцій, калій і залізо, фолієва кислота та інші нутрієнти, необхідні для імунітету, молодості і сили. Досить малої кількості!

    Медики вважають червону ікру найціннішим продуктом харчування. Головне – знати, яку червону ікру краще вибрати і як розпізнати підробку. Це дуже важливо. Адже замість царського делікатесу можна придбати імітацію. За ті ж гроші…

    Отже, як вибрати якісну червону ікру? Розберемо всі нюанси.

    Вивчаємо відомості на упаковці

    Правильне найменування: «Ікра лососева зерниста». Класифікація та характеристики по ГОСТ 18173-2004.

    Зерниста ікра виготовляється з ікри-сирцю тихоокеанських (далекосхідних) лососевих риб: горбуші, кети, кижуча, нерки. На виробництві сирець обробляється розчином кухонної солі з наступним додаванням консервантів (або без них).

    Ікра буває першого і другого сорту.

    Сорти червоної ікри

    Показник Норма для сорту
    Червона ікра 1 сорт Червона ікра 2 сорт
    Зовнішній вигляд Ікра одного виду риби. Ікринки чисті, цілі, однорідні за кольором, без плівок і згустків крові.
    – допускається незначна кількість оболонок (лопанца) – наявність оболонок;
    – неоднорідність кольору;
    – незначний осад.
    Консистенція Ікринки пружні, зі злегка вологою або сухою поверхнею, добре відділяються і не липнуть.
      – можуть бути більш вологими, трохи менш пружними;
    – можуть бути злегка в’язкими.
    Запах Властивий продукту даного виду, без сторонніх запахів.
    Масова частка солі, % 4 – 6 4 – 7
    Смак Властивий продукту, без стороннього присмаку. Допускається слабкий присмак гіркоти (для ікри нерки, кижуча) і гостроти.

    Як вибрати свіжого сільського гусака до новорічного столу: як відрізнити стару птицю від молодої, ознаки свіжою і несвіжої тушки. Корисна стаття за посиланням: https://simpleslim.ru/rozhdestvenskiy-gus-kak-vyibrat-horoshuyu-svezhuyu-tushku/

    Склад червоної ікри (читаємо на упаковці)

    На кришці повинно бути три ряди знаків:

    • дата виготовлення;
    • асортиментний знак «ІКРА»;
    • номер заводу з номером зміни і індексом рибної промисловості «Р»

    Цифри на банці якісної ікри продавлені зсередини або нанесені за допомогою лазера незмивною фарбою. Продавлені зовні, змазані – ознака підробки!

    • У складі: ікра, сіль і консерванти. Без них, як правило, не обходиться. Допускається використання сорбінової кислоти (E200) або бензоату натрію (Е211).
    • Якщо в складі є Е239 (уротропін), купувати продукт не можна – це небезпечний консервант.

    Де і коли розфасована ікра?

    Краще всього, якщо розфасовка ікри проводилася поруч з місцем її видобутку і виробництва: Далекий Схід, РФ (Сахалін, Камчатка, Курили). По ГОСТ між виловом та попаданням в банку повинно проходити не більше місяця.

    • Коли розфасована ікра?
    • Нерест лососевих – з липня по вересень. Якісна заготовлюється в ці місяці.

    Ікра горбуші, кети, кижуча, нерки, форелі

    • Ікра горбуші. Розмір ікринок – 5 мм. Колір – від світло-оранжевого до оранжевого. Ця ікра найпоширеніша.
    • Ікра кети. Ікринки великі – 5 – 7 мм, Колір – янтарно-помаранчевий. Ікринки мають рівну округлу форму, добре помітну цятку-зародок. Це найбільш жирний з усіх видів ікри.
    • Ікра кижуча. Вважається найкориснішою. Розмір ікринок дрібний – близько 3 мм. Колір – яскраво-помаранчевий. Смак має трохи гіркуватий відтінок, тому ця ікра не найпопулярніша.
    • Ікра нерки. Розмір – 3 – 4 мм. Досить дорога ікра, не часто зустрічається на російському ринку. Колір – темно-червоний. Присутній виражений рибний смак.
    • Ікра чавичі. Ікринки великі – 6 – 7 мм. Колір – насичений червоний. Смак специфічний – гіркуватий, трохи гострий. Дуже рідкісний продукт.
    • Ікра форелі. Дрібна ікра – 2 – 3 мм. Колір – від жовтого до яскраво-оранжевого. Виражений солоний смак.

    Яку ікру вибрати – вирішувати вам. Якщо продукт якісний, ви не будете розчаровані у будь-якому випадку.

    Ознаки хорошої ікри

    Як вибрати червону ікру хорошої якості?

    • Зовнішній вид ікринок повинен спонукати до купівлі: вони повинні бути рівними, міцними, без домішок і осаду, повинні добре розділятися. Не прилипати до банку і один до одного.
    • Вічко-зародок у ікринки повинен бути насиченого кольору і виділятися.
    • Ікринки повинні бути пружними, але не пружинити. Поверхня злегка волога. При натисканні і в роті хороша ікра легко лопається, не прилипає до зубів.
    • Запах повинен бути рибним, помірним. Смак – характерний для даного продукту, але не надто солоним, не гірким. Колір – характерний для червоної ікри (надто блідий, говорить про те, що ікра втратила свої корисні і смакові властивості).

    Щоб перевірити якість продукту прямо в магазині, струсніть банку. Вміст має рухатися, але не булькати. Якщо ікра всередині нерухома, вона пересохла, і її краще не купувати.

    Ознаки підробки

    Не менш важливо знати і ознаки підробки. Ось вони:

    • присутнє слово «імітована»;
    • ціна підозріло низька;
    • ікринки без вічка-зародка, ідеально круглі й рівні;
    • присутній сильний рибний запах, схожий на молочко оселедця;
    • ікра дуже жорстка і солона, не лопається у роті (відчуття, що жуєте желатинові капсули), прилипає до зубів.

    Існує простий тест. Киньте пару ікринок у гарячу воду: імітація розчиниться в окропі або забарвити воду.

    Що стосується штучної ікри, не можна назвати її шкідливою, але і її цінність для організму теж не велика. Продукт робиться з білка, желатину, молока і яєць. Вітамінів і корисних жирних кислот в її складі немає – купувати такий за ціною натуральної однозначно не варто.

    Тип упаковки: скляна або жерстяна банка, на вагу, у пластикових контейнерах

    Як вибрати банку червоної ікри? Що віддати перевагу: жерсть, пластик, скло?

    • Найдорожча ікра зазвичай продається в скляній банці. Вона презентабельно виглядає. Але головне – продукт можна добре розглянути. Скло визнано найкращим і в плані гігієнічності – воно ніяк не впливає на смакові якості.
    • Вибрати червону ікру в жерстяних банках складніше – вони не прозорі. Ми не зможемо оцінити якість продукту, поки не відкриємо банку. Доведеться довіритися виробнику. Банку не повинна бути роздутою, іржавої, м’ятою, всі написи повинні бути розбірливими. При струшуванні вміст банки не повинно булькати.
    • Ікра на вагу, у пластикових контейнерах. Такий продукт можна купувати тільки у перевірених постачальників, хороших знайомих. Як правило, немає даних про склад та термін придатності. Несумлінний продавець може застосовувати різні добавки і навіть підфарбовувати продукт. Пластикові контейнери є найгіршою тарою – вони можуть пошкодитись при транспортуванні. Зберігати в них ікру теж не дуже правильно.

    Одним словом, жерсть і скло – в пріоритеті.

    І наостанок. Зберігайте продукт у холодильнику, дотримуючись терміни придатності. Відкриту банку краще довго не тримати – не більше 5 днів. Заморожувати ікру також немає ніякого сенсу – вона втрачає не тільки смакові, але і свої корисні властивості. Зовнішній вигляд теж постраждає.

    Оптимально: купив – з’їв. Будьте здорові і веселих свят!