Домашній квас – суцільна користь!

41

Домашній квас із хліба не містить штучних барвників і консервантів, а цукру мінімум – рівно стільки, скільки треба для м’якого смаку, і ніяких надлишків.

100% натуральний напій, що втамовує спрагу і не додасть зайвої в талії, якщо не зловживати. Пийте, насолоджуючись. А ще домашній квас підійде для прохолодної ароматною окрошки.

Щоб приготувати квас домашній хлібний в трилітровій банці, нам знадобиться:

  • житні та пшеничні сухарі (приблизно половина банки 3 л);
  • 25 р «живих» дріжджів або 10 – 15 г сухих;
  • цукор за смаком;
  • кілька штучок родзинок (за бажанням і за смаком, можна і без нього).

Рецепт квасу в домашніх умовах

Спочатку робимо сухарі. Не потрібно купувати їх у магазині, краще приготувати самим. Підсушіть в духовці білий і житній хліб до темної кірочки, але стежте, щоб не згоріли. Залиште остигати.

Потім приготуйте закваску. Візьміть трилітрову банку, залийте до половини сухарями, залийте окропом на дві третини банки і залиште на кілька годин. Змішайте дріжджі з теплою водою, додайте кілька ложок цукру.

Коли дріжджі подіють, влийте їх в банку з сухарями і водою, добре перемішайте, долийте води до горла і поставте в прохолодне місце на добу або двоє. Під низ банки поставте таз (закваска буде «тікати» і може зробити калюжу на підлозі).

Після закінчення двох діб, коли суміш досить перебродить, потрібно злити воду, а залишився вміст добре розім’яти руками і перекласти в окремий посуд – закваска готова!

Тепер безпосередньо квас. Беремо ту ж трилітрову банку, добре моєму, кладемо в неї закваску, висипаємо трохи сухарів, 3 столових ложки цукру, заливаємо чистою фільтрованою водою, залишаємо настоюватися ще добу. Все, домашній квас із житнього та білого хліба готовий!

Регулюємо ядреность

Як зробити домашній квас більш сильним? Додайте кілька штучок родзинок і більше цукру, а зберігайте в холодильнику. А ось для окрошки краще сластить як можна менше, а витримувати довше – краще дві доби.

Закваска багаторазова, тобто все літо можна зливати готовий квас, сухарики додавати свіжі, воду, цукор і настоювати знову. Можна тримати банку на віконці – швидше дійде.