Сироїдіння для схуднення: всі ЗА і ПРОТИ

81


Зміст

  • Суть сироїдіння та його різновиди
  • Сироїдіння для схуднення
  • Шкода і користь сироїдіння
  • Сироїдіння: протипоказання та обмеження
  • Перехід на сироїдіння: як почати?
  • Помилки сироїдів-новачків:
  • Сироїдіння – це система харчування, що виключає продукти, що пройшли термічну обробку (варіння, смаження, тушкування, випікання, копчення, пастеризацію). Тобто основу раціону складають виключно сирі продукти. У тому числі допускаються (при строгому дотриманні інших правил сироїдіння) висушені на сонці сухофрукти, рослинні олії холодного віджиму і крупи в сирому (замоченому вигляді.

    Прихильники такого харчування стверджують, що обробка продуктів тепловим методом протиприродна, адже наші пращури їли виключно сирої, натуральний продукт. Тільки неприготовленная їжа, природним чином присутнє в дикій природі, зберігає цінність присутніх в ній корисних речовин, вітамінів. І тому саме сира їжа є найбільш біологічно природною, вважають сироїди.

    Спробуємо розібратися. Сироїдіння – це добровільне обречение себе на вічні голодні муки або шлях до просвітленої життя і оновленим свідомості? Наскільки сироїдіння здорово, чи не має воно руйнівного впливу на організм? Це питання логічно поставити, враховуючи, що наші предки помирали в більш ранньому віці, ніж люди, що живуть у наш час.

    Суть сироїдіння та його різновиди

    Суть сироїдіння полягає в тому, щоб вживати в їжу виключно продукти, які не пройшли теплову обробку. Така система харчування найбільше нагадує веганскую. При цьому смакові переваги у сироїд зустрічаються різні. У зв’язку з цим розрізняють:

    • всеїдна сироїдіння – можна їсти все, що не пройшло кулінарну обробку, включаючи сиру рибу і м’ясо; допускається вживання сушених та в’ялених продуктів без спецій, іноді молока;
    • вегетаріанське сироїдіння – те ж, що і в попередньому пункті, за винятком м’яса і риби (яйця і молоко можна);
    • сиром’ясоїдіння – тут навпаки, основу раціону складають сирі м’ясо і риба, тваринні жири, яйця, а ось сирі фрукти і овочі зведені до мінімуму;
    • веганську сироїдіння (більш сувора система обмежень) – дозволяється їсти тільки рослинну їжу у сирому вигляді (ні коров’яче молоко, ні яйця не можна);
    • фрукторіанство – вживання в їжу виключно сирих фруктів, ягід і деяких видів овочів (помідори, огірки), які в ряді культур відносять до фруктів.

    При цьому перехід на сироїдіння практикується з двома цілями: оздоровитися або схуднути або і те, і інше. Сироїдіння для схуднення сьогодні дуже поширене.

    Сироїдіння для схуднення

    Дієта сироїдіння стає все більш популярною, чому чимало сприяє мода на сироїдіння, яка є і в США, і в Росії. Все більше відомих людей приєднується до цього руху, серед них Демі Мур, Ума Турман, Мел Гібсон, Мадонна, Наталі Портман та інші. Зірки привселюдно розхвалюють свою систему харчування, об’єднуються в групи за інтересами. Для сироїдів відкриваються ресторани, працюють служби доставки. Невже випадково?

    З точки зору корекції ваги перехід до цієї системи, звичайно ж, виправданий: схуднути на сироїдіння можна. Досвідчені сироїди говорять про те, що сироїдіння і схуднення – речі взаємопов’язані. У всякому разі, видужати вже точно не вийде. При цьому втрата ваги обумовлена зміною в кількості калорій, споживаних з їжею. Крім того, перехід на сироїдіння означає відмову від шкідливих продуктів, таких як фастфуд, чіпси та інших, що містять консерванти і барвники.

    Але не шкодить сироїдіння здоров’ю? Про це піде мова нижче.

    Шкода і користь сироїдіння

    Почнемо з плюсів. У чому користь сироїдіння?

    Прихильники сироїдіння стверджують, що дотримуючись цієї системи живлення, можна очистити організм від шлаків і токсинів і навіть позбавитися від поганих думок. Серед іншого адепти сироїдіння виділяють цілий ряд плюсів:

    • збереження максимальної кількості вітамінів в сирій їжі;
    • вироблення більш міцного імунітету;
    • полегшення природного процесу травлення;
    • здорове зниження маси тіла, внаслідок скорочення калорійності;
    • поліпшення кольору обличчя, здоров’я шкіри;
    • прилив енергії, відсутність почуття тяжкості від їжі;
    • відсутність в раціоні транс-жирів, від яких, вважають сироїди, всі хвороби і біди; відмова від напівфабрикатів, харчових добавок, підсилювачів смаку.

    Шкода сироїдіння теж присутня. Мінуси сироїдіння:

    • гострий недолік білка в організмі (нарощування м’язів при такому раціоні відбувається дуже повільно), дефіцит білка також негативно позначається на захисних силах організму, тобто постулат про більш міцний імунітет сироїда сумнівний;
    • нестача вітамінів В12 і В2 (вони містяться в яловичої печінки і молочних продуктах і дуже важливі для правильного обміну речовин);
    • ерозія зубної емалі, виявлена при дослідженнях.

    В цілому, можна сказати, що користі від сироїдіння все-таки більше, ніж шкоди. І це не може не радувати, враховуючи велику кількість прихильників цієї системи харчування. Однак необхідно нагадати, що навіть правильне сироїдіння має протипоказання.

    Сироїдіння: протипоказання та обмеження

    • наявність захворювань ШЛУНКОВО-кишкового тракту (кислоти у свіжих продуктах подразнюють слизову оболонку шлунка);
    • дитячий і підлітковий вік – перехід на вегетаріанство і сироїдіння рекомендується у віці 25 – 30 років, коли організм вже повністю сформований;
    • алергія на цитрусові, горіхи та інші продукти, які присутні в раціоні сироїда у великій кількості;
    • вагітність та грудне вигодовування (сироїдіння в цей період не рекомендується).

    Від сироїдіння краще відмовитися, якщо ви відчуваєте слабкість, часто хворієте або погано спите, дратуєтеся через дрібниці, а ночами мрієте про зажаренном поросяті. Ніякого насильства – шлях сироїдіння має сенс продовжувати тільки при відмінному самопочутті і гармонії з собою.

    Перехід на сироїдіння: як почати?

    Сироїдіння для початківців рекомендується приймати плавно, як це зробила, наприклад, Кейт Міддлтон, герцогиня Кембриджська. Один день в тиждень Міддлтон вживає в їжу продукти, які не пройшли теплову обробку. Вона любить протерті овочеві супи і крупи без варіння, сиру рибу і багато овочів і фруктів.

    Плавний перехід на сироїдіння рекомендується почати так:

    • у перший тиждень відмовтеся від напівфабрикатів і ковбас, на другому тижні приберіть червоне м’ясо, на третій – біле, на четвертій – яйця, на п’ятій – рибу, на шостий – молоко і кисломолочні продукти, на сьомий – каші (сироїди не варять крупи);
    • з кожним тижнем, з кожним днем поступово збільшуйте частку сирої їжі в раціоні.

    Найбільш «зручні» періоди для початку – осінь і літо, в цей час найбільше свіжих і недорогих продуктів. Крім того, коли навколо сяє сонце і співають птахи, набагато простіше перейти до фруктово-овочевому раціону – взимку відмова від калорійної їжі відбувається важче. І пам’ятайте, що сироїдіння – це система. Не готові – не починайте, значить, ваш час ще не настав.

    Помилки сироїдів-новачків:

    • недолік рідини в організмі – не забуваємо пити більше води;
    • переїдання – грушами і капустою насититися з незвички складно, тому людина може переїсти, прагнучи домогтися звичної наповненості шлунка (щоб відчувати легкість і відчувати себе чудово, краще не передати);
    • відсутність руху – сама по собі сироїдіння не змусити ваше тіло схуднути, фізична активність обов’язкова в будь-якому випадку. Якщо є селера і лежати на дивані, талія не поменшає!

    Будьте щасливі і здорові!