Сезон гарбуза: яка краще і як вибрати?

24

Джерело: fotolia

Склад гарбузової м’якоті

Красивий помаранчевий колір їй надає не тільки бета-каротин, якого в гарбузі предостатньо, але і пектинові речовини. Пектини служать природним антиоксидантом і ентеросорбентом, оскільки не засвоюючись організмом, вони виводять разом з собою всілякі шлаки і відходи. Крім того, пектини знижують рівень «поганого» холестерину в крові і активно беруть участь нормалізації обміну речовин.

Клітковина гарбуза одночасно і ніжна і ефективна, що робить її фактично дієтичним продуктом ідеальним для дитини. Харчові волокна необхідні, при їх нестачі починаються проблеми з мікрофлорою шлунково-кишкового тракту, причому вона нікуди не дівається при термічній обробці.

Ну і, звичайно вітамінний і мінеральний склад гарбуза, який прекрасно збалансований – одні нутрієнти сприяють роботі інших – наприклад аскорбінова кислота необхідна для засвоєння заліза. Крім того-гарбуз прекрасно зберігається, мало не до літа, проте потрібно правильно вибрати плід.

Мускатний гарбуз

Один з найсмачніших і солодких видів гарбузів має дуже характерну форму. Мускатні гарбуза різних сортів можуть нагадувати формою грушу з дуже витягнутою вузькою частиною, згинатися напівдугою, можуть відрізнятися колір шкірки і м’якоті – від світло жовтої до яскраво-помаранчевої. Мускатний гарбуз рослина теплолюбна, тому виростити її трохи складніше, ніж інші види гарбузів, скоринка у неї значно тонше, ніж у її родичів інших видів і очистити її набагато простіше.

Розміри мускатної гарбуза розрізняються кардинально-можна знайти плід на одну-дві порції каші, а можна вибрати дуже великий і важкий.

М’якоть мускатного гарбуза легко розварюється в однорідну масу без волокон і ущільнень, в неї можна навіть не додавати цукор, а необхідні для роботи шкт дитини речовини, пектини, клітковина, калій і ін у ній присутні в повному обсязі.

Насіння в мускатної гарбузі дрібні і їх дуже мало, так що для любителів білих насіння вона не порадує. Не підходить мускатний гарбуз і для довгого зберігання, цілий неушкоджений плід не варто зберігати довше грудня місяця, пізніше вона втрачає більшість своїх смакових якостей і корисних властивостей.

Великоплідний гарбуз

Плоди великоплідних сортів гарбуза відрізняються своїми реально величезними розмірами. У традиційних осінніх сільськогосподарських фестивалях і ярмарках, особливо популярних в сша, фермери змагаються, хто зможе виростити найбільшу гарбуз, і як правило перемагають саме великоплідні сорти. Вага однієї гарбуза може доходити до 100 і більше кілограм!

Великоплідний гарбуз має круглу форму, плескату зверху і знизу, її м’якоть не така солодка, як у мускатної. Вона прекрасно зберігається протягом багатьох місяців майже не втрачаючи важливих властивостей, за винятком, звичайно деяких вітамінів, які розпадаються при тривалому зберіганні.

Вибираючи великоплідний гарбуз для зберігання важливо знати, що зберігати можна тільки цілий плід без прим’ятостей і з непорушеною шкіркою, тому краще брати плоди середнього розміру, не більше 4-5 кг, щоб в розрізаному вигляді її довго не зберігати.

Чим довше зберігається гарбуз, тим солодше стає її м’якоть.

Твердокорая гарбуз

Цей вид гарбузів, не дивлячись на свою товсту і щільну шкірку, не рекомендують зберігати тривалий час, хоча і свіже зібрані плоди не всім до смаку. М’якоть твердокорой гарбуза майже не солодка, тому саме її добре використовувати для приготування страв з м’ясом і несолодкої випічки.

Зате для любителів білих насіння ця гарбуз-знахідка. Саме твердоекорие сорти містять багато насіння, причому виведені навіть сорти, де ці насіння майже не мають шкірки (голонасінний гарбуз)!

Джерело: [email protected]

Декоративний гарбуз

Більшість сортів таких гарбузів в їжу не вживають, причина в основному в тому, що при їх вирощуванні можуть застосовувати різні хімікати, які не використовують для рослин придатних в їжу. Такі тиквочки різних форм, кольорів і розмірів (як правило мініатюрні) використовують в основному для прикраси приміщень.

Джерело: _ny

  • завжди вибирайте гарбуз, у якій є хвостик, причому, чим довше, тим краще. Гарбуз без хвостика для зберігання не придатна.
  • ніколи не купуйте розрізану, або нарізану на шматки гарбуз. Висока ймовірність того, що плід почав псуватися, з’явився грибок і його просто обрізали, але суперечки в цьому випадку присутні і в частині, що залишилася.
  • зберігати гарбуз краще в прохолодному, сухому, добре провітрюваному приміщенні хвостиком вгору.