Вітамін Е: дозування, вітамін Е в продуктах

201

Нестача вітаміну Е особливо помітний у жінок: нігті стають ламкими, шкіра – чутливою і сухою, перші ознаки старіння стають все помітнішими. Можливі складності і зі скиданням ваги.

Вітамін Е в продуктах

Де міститься вітамін Е? Зараз дізнаємося!

Продукт Вміст вітаміну Е в 100 г продукту, мг
Масло сливове 131
Соняшникова олія 44
Конопляна олія 57
Мигдаль 25
Фундук 20
Маргарин вершковий 20
Олія арахісова 17
Олія оливкова 12
Печінка тріски 8,8
Шоколадна паста 7

Пам’ятайте, продукти з вітаміном Е дуже калорійні. Олія, горіхи можна їсти зовсім трохи, а від шоколадної пасти – краще і зовсім утриматися, отримавши свою порцію вітаміну з іншої їжі.

Кому, як і скільки приймати вітамін Е?

  • Добова норма вітаміну Е – 15 мг.
  • Вітамін Е є жиророзчинним, тому його рекомендується приймати з їжею, що містить жир. Час – в першій половині дня.

У рідкісних випадках дозування вітаміну Е – 30 мг. і вище (дозування збільшується при станах, що супроводжуються низьким засвоєнням вітаміну або підвищеними потребами в ньому). Вітамін володіє низькою токсичністю, тому навіть перевищення добової дози не несе шкоди для здоров’я.

Кому корисний вітамін Е:

  • діти у віці до 12 років;
  • люди з різними порушеннями травлення;
  • люди з дієтичним раціоном, худнуть;
  • спортсмени, люди, що ведуть активний спосіб життя.

Перед прийомом рекомендується проконсультуватися з фахівцем.