Нестача вітаміну Е особливо помітний у жінок: нігті стають ламкими, шкіра – чутливою і сухою, перші ознаки старіння стають все помітнішими. Можливі складності і зі скиданням ваги.
Вітамін Е в продуктах
Де міститься вітамін Е? Зараз дізнаємося!
Продукт | Вміст вітаміну Е в 100 г продукту, мг |
Масло сливове | 131 |
Соняшникова олія | 44 |
Конопляна олія | 57 |
Мигдаль | 25 |
Фундук | 20 |
Маргарин вершковий | 20 |
Олія арахісова | 17 |
Олія оливкова | 12 |
Печінка тріски | 8,8 |
Шоколадна паста | 7 |
Пам’ятайте, продукти з вітаміном Е дуже калорійні. Олія, горіхи можна їсти зовсім трохи, а від шоколадної пасти – краще і зовсім утриматися, отримавши свою порцію вітаміну з іншої їжі.
Кому, як і скільки приймати вітамін Е?
- Добова норма вітаміну Е – 15 мг.
- Вітамін Е є жиророзчинним, тому його рекомендується приймати з їжею, що містить жир. Час – в першій половині дня.
У рідкісних випадках дозування вітаміну Е – 30 мг. і вище (дозування збільшується при станах, що супроводжуються низьким засвоєнням вітаміну або підвищеними потребами в ньому). Вітамін володіє низькою токсичністю, тому навіть перевищення добової дози не несе шкоди для здоров’я.
Кому корисний вітамін Е:
- діти у віці до 12 років;
- люди з різними порушеннями травлення;
- люди з дієтичним раціоном, худнуть;
- спортсмени, люди, що ведуть активний спосіб життя.
Перед прийомом рекомендується проконсультуватися з фахівцем.