Фруктові нарізки на святковий стіл

158

фруктові нарізки-красиве і смачне прикраса святкового столу. Фрукти подають до шампанського, бренді і коньяку або як окрему страву до солодкого столу. Жодне дитяче свято не обходиться без величезного підноса з красиво викладеними фігурками з фруктів. Пропонуємо кілька секретів створення таких композицій.

Оформлення столу: фруктова нарізка на святковий стіл

Оформлення столу-це не менш значуща частина урочистого застілля, ніж меню і якість приготованих страв. Правильно і красиво презентовані страви виглядають апетитно і по-святковому ошатно.

Фруктова нарізка-одна з традиційних базових подач страв поряд з сирними, м’ясними та овочевими нарізками. Тому знання господинею, як нарізати фрукти, як їх гармонійно викласти на блюді, — запорука успішного проведення урочистого заходу. Зауважимо, що способів презентації фруктових композицій безліч. Але є основні прийоми, які допоможуть впоратися з цим завданням легко і швидко.

Візьміть до уваги такі рекомендації:

  • використовуйте гостро відточені тонкі ножі.
  • знадобляться слайсери.
  • вибирайте свіжі, стиглі, соковиті, але щільні плоди.
  • якщо нарізка фруктів готується за кілька годин до подачі, то краще блюдо закрити харчовою плівкою і поставити в холодильник. Як варіант поставте тарілку на лід. Так фрукти не втратять форму.

Розглянемо, як красиво нарізати фрукти для подачі гостям:

  • квітка з яблука. є кілька варіантів подачі цього фрукта:

  1. найпростіший-зробити по колу надрізи в формі зубчиків так, щоб ніж дійшов до середини плоду. Потім розділіть яблуко на дві половини, приберіть серцевину. У таке яблучко викладіть часточки мандарина, ягоди винограду.
  2. у великому яблуці з боку плодоніжки (де хвостик), відступивши від центру 1-2 см, виріжте 8 пелюсток. Потім відріжте верхівку.

примітка. щоб навчитися вправно робити такі пелюстки, потренуйтеся на часточках яблука. Для цього розріжте плід на 8 рівних частин. По центру часточки із зовнішнього боку, де шкірка, зробіть два поздовжніх розрізу і вийміть зрізану частину.

  • квіти з цитрусових, ананаса, ківі виготовляються декількома способами:
  1. зробіть на апельсині або лимоні поздовжні зрізи слайсером. Наріжте часточками. Завдяки такому фігурному зрізу вийде квітка. Подібним чином можете зробити квіти з ківі.
  2. розріжте цитрус навпіл (лимон — уздовж), наріжте тонкі часточки. Складіть їх в лінію внахлест, поверніть рулетиком і закріпіть знизу шпажкою.
  3. звільніть ананас від шкірки, зробіть уздовж кілька глибоких надрізів. По центру видаліть твердий стрижень. Наріжте часточками. По центру покладіть по виноградинці.

  • човник з ананаса.
  1. відріжте від плоду плодоніжки.
  2. виріжте по центру твердий стрижень.
  3. виріжте м’якоть плоду за формою ананаса, відокремивши від шкірки.
  4. наріжте на часточки і подавайте їх, сформувавши драбинку.

Карвінг з фруктів-красива нарізка фруктів за допомогою спеціальних пристосувань (ножів і форм). Це непроста техніка, яка вимагає спеціальних навичок. Але деякі фігури з фруктів можуть зробити навіть новачки:

  • лебідь з яблука. проста фігура, яку легко зробити, виконавши такі дії:
  1. від яблука відріжте невелику частину. З неї виготовите шию птиці.
  2. другу половину плоскою частиною покладіть на дошку. На круглій стороні зробіть надріз у формі літери v. Слідкуйте, щоб зрізи були зроблені під однаковим кутом приблизно: перший надріз зробіть по центру половинки яблука, другий — збоку.
  3. те ж саме зробіть з іншого боку. По центру повинна залишитися недоторканою смужка шириною в 1 см.
  4. на вирізаних часточках зробіть такі ж надрізи в формі v. Сформуйте з них крильця. Для цього складіть їх драбинкою. Доповніть ними основну фігуру-викладіть збоку.
  5. зробіть шию і голову лебедя. Для цього зробіть надріз в 4 мм по центру фігури. Відріжте від решти половинки яблука часточку шириною 4 мм. Зробіть в ній трикутний надріз так, щоб вийшла шия і голова лебедя. Поставте її в виїмку в основній фігурі. Як очей лебедя використовуйте насіння яблука.

Подібним чином можете зробити квіти з яблука, красиво виклавши вирізані в форму.

  • метелик з яблука і апельсина .
  1. розріжте фрукт на 4 частини.
  2. зробіть надрізи у формі v.
  3. на висоті 3-4 см від низу фігури зробіть невеликі зрізи у формі v. Так сформуєте крильця метелика.

  • роза з полуниці.
  1. використовуйте великі плоди.
  2. покладіть полуницю на довгу шпажку.
  3. ножем по колу зробіть неглибокі надрізи. Вони повинні розташовуватися в шаховому порядку.

За допомогою спеціальних форм для карвінгу можете зробити квіти з кавуна і ківі. Створіть з цих фігурок букети.

Красиво виглядають шматочки фруктів, нанизані на шпажки.

Така подача вимагає польоту фантазії. Зробіть оригінальні викладки у формі метелика або квіточки-семицветика, використовуючи фрукти різних кольорів.

читайте також: як красиво накрити стіл по-казахськи

Фруктові нарізки: дитячий святковий стіл

Дитяче свято не обходиться без великої кількості фруктів. Щоб залучити дітей до смачних і корисних фруктів, зробіть цікаву подачу.

Скористайтеся такими варіантами:

  • пальмовий рай.

  1. викладіть на тарілку два очищених банана.
  2. наріжте ківі часточками і спорудити листя пальми.
  3. очистіть мандарин, розділіть на часточки. Викладіть їх біля підніжжя імпровізованих пальм.

Таким чином зробіть літачки, дельфінчиків, собачок, квіточки та ін головне, фігурки повинні відповідати тематиці свята.

  • їжачки. для такої презентації знадобиться груша і великий виноград. Наколіть виноградинки на зубочистки і сформуйте колючки їжака.

  • веселка. викладіть півколом знизу вгору темні виноградини, ожину, зелений виноград, шматочки ананаса, часточки мандарина і полуницю цілком.

  • кошики з яблука або ананаса.
  1. розділіть яблука навпіл і виріжте по максимуму м’якоть, щоб вийшло поглиблення. Те ж саме можете виконати з невеликим ананасом.
  2. наріжте часточками ківі, банани, манго, розділіть апельсини і мандарини. Викладіть все в кошики. Прикрасьте зверху ягодами.

  • піратський кораблик. тут застосуйте елементарні прийоми карвінгу:
  1. візьміть довгастий кавун і зріжте уздовж ¼ частина.
  2. зробіть з боків два прямокутних вирізу, щоб вони нагадували борти судна.
  3. м’якоть кавуна акуратно обріжте по краях і знизу, але не виймайте. Поріжте її на квадратики. За допомогою шпажок трохи підніміть, щоб дітям було легше виймати.
  4. зрізану частину поділіть на три прямокутника. Позбавте їх від м’якоті і нанижіть на довгу шпажку. Це вітрила.
  5. прикрасьте судно часточками цитрусових, ківі, ягодами.

  • дитяча коляска.
  1. використовуйте кавун витягнутої форми.
  2. зріжте половину уздовж і ½ поперек так, щоб вийшла дах коляски.
  3. по краях зрізу зробіть зубчики.
  4. виріжте м’якоть, поділіть її на порційні шматочки і викладіть в колясочку. Додайте туди цитрусові, ягоди, шматочки бананів.

Таким же чином можете вирізати з кавуна зайчика.

Ці прості варіанти подачі фруктової нарізки допоможуть ефектно, а в разі дитячого свята ще й забавно оформити презентацію. Використовуйте прості лайфхаки, дайте свободу фантазії і створіть цікаві композиції.

читайте також: закуски до святкового столу на швидку руку