фруктові нарізки-красиве і смачне прикраса святкового столу. Фрукти подають до шампанського, бренді і коньяку або як окрему страву до солодкого столу. Жодне дитяче свято не обходиться без величезного підноса з красиво викладеними фігурками з фруктів. Пропонуємо кілька секретів створення таких композицій.
Оформлення столу: фруктова нарізка на святковий стіл
Оформлення столу-це не менш значуща частина урочистого застілля, ніж меню і якість приготованих страв. Правильно і красиво презентовані страви виглядають апетитно і по-святковому ошатно.
Фруктова нарізка-одна з традиційних базових подач страв поряд з сирними, м’ясними та овочевими нарізками. Тому знання господинею, як нарізати фрукти, як їх гармонійно викласти на блюді, — запорука успішного проведення урочистого заходу. Зауважимо, що способів презентації фруктових композицій безліч. Але є основні прийоми, які допоможуть впоратися з цим завданням легко і швидко.
Візьміть до уваги такі рекомендації:
- використовуйте гостро відточені тонкі ножі.
- знадобляться слайсери.
- вибирайте свіжі, стиглі, соковиті, але щільні плоди.
- якщо нарізка фруктів готується за кілька годин до подачі, то краще блюдо закрити харчовою плівкою і поставити в холодильник. Як варіант поставте тарілку на лід. Так фрукти не втратять форму.
Розглянемо, як красиво нарізати фрукти для подачі гостям:
- квітка з яблука. є кілька варіантів подачі цього фрукта:
- найпростіший-зробити по колу надрізи в формі зубчиків так, щоб ніж дійшов до середини плоду. Потім розділіть яблуко на дві половини, приберіть серцевину. У таке яблучко викладіть часточки мандарина, ягоди винограду.
- у великому яблуці з боку плодоніжки (де хвостик), відступивши від центру 1-2 см, виріжте 8 пелюсток. Потім відріжте верхівку.
примітка. щоб навчитися вправно робити такі пелюстки, потренуйтеся на часточках яблука. Для цього розріжте плід на 8 рівних частин. По центру часточки із зовнішнього боку, де шкірка, зробіть два поздовжніх розрізу і вийміть зрізану частину.
- квіти з цитрусових, ананаса, ківі виготовляються декількома способами:
- зробіть на апельсині або лимоні поздовжні зрізи слайсером. Наріжте часточками. Завдяки такому фігурному зрізу вийде квітка. Подібним чином можете зробити квіти з ківі.
- розріжте цитрус навпіл (лимон — уздовж), наріжте тонкі часточки. Складіть їх в лінію внахлест, поверніть рулетиком і закріпіть знизу шпажкою.
- звільніть ананас від шкірки, зробіть уздовж кілька глибоких надрізів. По центру видаліть твердий стрижень. Наріжте часточками. По центру покладіть по виноградинці.
- човник з ананаса.
- відріжте від плоду плодоніжки.
- виріжте по центру твердий стрижень.
- виріжте м’якоть плоду за формою ананаса, відокремивши від шкірки.
- наріжте на часточки і подавайте їх, сформувавши драбинку.
Карвінг з фруктів-красива нарізка фруктів за допомогою спеціальних пристосувань (ножів і форм). Це непроста техніка, яка вимагає спеціальних навичок. Але деякі фігури з фруктів можуть зробити навіть новачки:
- лебідь з яблука. проста фігура, яку легко зробити, виконавши такі дії:
- від яблука відріжте невелику частину. З неї виготовите шию птиці.
- другу половину плоскою частиною покладіть на дошку. На круглій стороні зробіть надріз у формі літери v. Слідкуйте, щоб зрізи були зроблені під однаковим кутом приблизно: перший надріз зробіть по центру половинки яблука, другий — збоку.
- те ж саме зробіть з іншого боку. По центру повинна залишитися недоторканою смужка шириною в 1 см.
- на вирізаних часточках зробіть такі ж надрізи в формі v. Сформуйте з них крильця. Для цього складіть їх драбинкою. Доповніть ними основну фігуру-викладіть збоку.
- зробіть шию і голову лебедя. Для цього зробіть надріз в 4 мм по центру фігури. Відріжте від решти половинки яблука часточку шириною 4 мм. Зробіть в ній трикутний надріз так, щоб вийшла шия і голова лебедя. Поставте її в виїмку в основній фігурі. Як очей лебедя використовуйте насіння яблука.
Подібним чином можете зробити квіти з яблука, красиво виклавши вирізані в форму.
- метелик з яблука і апельсина .
- розріжте фрукт на 4 частини.
- зробіть надрізи у формі v.
- на висоті 3-4 см від низу фігури зробіть невеликі зрізи у формі v. Так сформуєте крильця метелика.
- роза з полуниці.
- використовуйте великі плоди.
- покладіть полуницю на довгу шпажку.
- ножем по колу зробіть неглибокі надрізи. Вони повинні розташовуватися в шаховому порядку.
За допомогою спеціальних форм для карвінгу можете зробити квіти з кавуна і ківі. Створіть з цих фігурок букети.
Красиво виглядають шматочки фруктів, нанизані на шпажки.
Така подача вимагає польоту фантазії. Зробіть оригінальні викладки у формі метелика або квіточки-семицветика, використовуючи фрукти різних кольорів.
читайте також: як красиво накрити стіл по-казахськи
Фруктові нарізки: дитячий святковий стіл
Дитяче свято не обходиться без великої кількості фруктів. Щоб залучити дітей до смачних і корисних фруктів, зробіть цікаву подачу.
Скористайтеся такими варіантами:
- пальмовий рай.
- викладіть на тарілку два очищених банана.
- наріжте ківі часточками і спорудити листя пальми.
- очистіть мандарин, розділіть на часточки. Викладіть їх біля підніжжя імпровізованих пальм.
Таким чином зробіть літачки, дельфінчиків, собачок, квіточки та ін головне, фігурки повинні відповідати тематиці свята.
- їжачки. для такої презентації знадобиться груша і великий виноград. Наколіть виноградинки на зубочистки і сформуйте колючки їжака.
- веселка. викладіть півколом знизу вгору темні виноградини, ожину, зелений виноград, шматочки ананаса, часточки мандарина і полуницю цілком.
- кошики з яблука або ананаса.
- розділіть яблука навпіл і виріжте по максимуму м’якоть, щоб вийшло поглиблення. Те ж саме можете виконати з невеликим ананасом.
- наріжте часточками ківі, банани, манго, розділіть апельсини і мандарини. Викладіть все в кошики. Прикрасьте зверху ягодами.
- піратський кораблик. тут застосуйте елементарні прийоми карвінгу:
- візьміть довгастий кавун і зріжте уздовж ¼ частина.
- зробіть з боків два прямокутних вирізу, щоб вони нагадували борти судна.
- м’якоть кавуна акуратно обріжте по краях і знизу, але не виймайте. Поріжте її на квадратики. За допомогою шпажок трохи підніміть, щоб дітям було легше виймати.
- зрізану частину поділіть на три прямокутника. Позбавте їх від м’якоті і нанижіть на довгу шпажку. Це вітрила.
- прикрасьте судно часточками цитрусових, ківі, ягодами.
- дитяча коляска.
- використовуйте кавун витягнутої форми.
- зріжте половину уздовж і ½ поперек так, щоб вийшла дах коляски.
- по краях зрізу зробіть зубчики.
- виріжте м’якоть, поділіть її на порційні шматочки і викладіть в колясочку. Додайте туди цитрусові, ягоди, шматочки бананів.
Таким же чином можете вирізати з кавуна зайчика.
Ці прості варіанти подачі фруктової нарізки допоможуть ефектно, а в разі дитячого свята ще й забавно оформити презентацію. Використовуйте прості лайфхаки, дайте свободу фантазії і створіть цікаві композиції.
читайте також: закуски до святкового столу на швидку руку