Смачна пшоняна каша на молоці: рецепт

16

якщо ви недолюблюєте пшоняну кашу і вважаєте її виключно дитячим блюдом, пора змінити свої погляди. Пшоняна каша на молоці — ситний і корисний сніданок для всієї сім’ї. Розповімо, як готується смачна пшоняна каша на молоці.

Смачна пшоняна каша: інгредієнти і пропорції

Пшоно — крупа, яку отримують з проса. Батьківщиною рослини і крупи вважається китай. У минулому каша з пшона переважала в раціоні селян, які займалися важкою фізичною працею.

Пшоняна каша багата клітковиною, рослинними жирами, вітамінами групи b, мікроелементами (к, mg, p) і амінокислотами. Каша містить корисні повільні вуглеводи, які надовго насичують організм. Завдяки збалансованому складу каша з пшона корисна для дорослих і дітей і незамінна для тих, хто сидить на дієті.

Як варити пшоняну кашу на молоці? візьміть:

  • стакан пшоняної крупи;
  • 400 мл води;
  • 400 мл молока;
  • щіпку солі;
  • 2 ст. Л. Цукру;
  • вершкове масло.

Молоко беріть нежирне-1%. Пшоняну крупу вибирайте жовту: вона не гірчить, з неї виходить найсмачніша каша.

Як зварити пшоняну кашу на молоці, щоб вона вийшла оптимальної консистенції? не шкодуйте води і молока: якщо їх буде недостатньо, каша вийде сухою. Прийнятне співвідношення крупи до води і молока — 1:2.

Щоб каша вийшла більш розсипчастою, використовуйте 1,5 склянки води і молока. А якщо готуєте пшоняну кашу для дитини — 2,5 склянки молока і води, щоб каша вийшла рідкою.

читайте також: як варити вівсяну кашу з цільної крупи в мультиварці

Як варити пшоняну кашу на молоці

Як правильно готувати пшоняну кашу на молоці? для початку:

  • переберіть крупу, відберіть смітинки і камінчики;
  • промивайте зерна під проточною водою, поки вона не стане прозорою;
  • залийте крупу окропом, щоб прибрати гіркоту.

Вилийте окріп і відкиньте крупу на друшляк. Варіть таким чином:

  1. висипте зерна в каструлю з товстим дном, залийте водою і поставте на повільний вогонь.
  2. коли вода закипить, зніміть кришку і варіть крупу до тих пір, поки вся вода не википить. Кашу постійно помішуйте: вона може пригорати на дно каструлі.
  3. тепер додайте в кашу молоко, сіль, цукор і варіть ще 20 хвилин, постійно помішуючи.
  4. коли каша готова, вимкніть вогонь, додайте до неї 2 столові ложки вершкового масла, перемішайте і залиште під кришкою на 20-30 хвилин.

Джерело фото: nutritionstudies.org

Спробуйте кашу, за бажанням посоліть ще або додайте цукор. Поєднуйте кашу з горіхами, сухофруктами, гарбузовим насінням або свіжими нарізаними фруктами. Дітям подобаються варіації з бананом.

Не бійтеся експериментувати, шукайте своє ідеальне поєднання. Смачний і корисний сніданок готувати так просто!

читайте також: пшоняна каша: користь і калорійність