якщо ви недолюблюєте пшоняну кашу і вважаєте її виключно дитячим блюдом, пора змінити свої погляди. Пшоняна каша на молоці — ситний і корисний сніданок для всієї сім’ї. Розповімо, як готується смачна пшоняна каша на молоці.
Смачна пшоняна каша: інгредієнти і пропорції
Пшоно — крупа, яку отримують з проса. Батьківщиною рослини і крупи вважається китай. У минулому каша з пшона переважала в раціоні селян, які займалися важкою фізичною працею.
Пшоняна каша багата клітковиною, рослинними жирами, вітамінами групи b, мікроелементами (к, mg, p) і амінокислотами. Каша містить корисні повільні вуглеводи, які надовго насичують організм. Завдяки збалансованому складу каша з пшона корисна для дорослих і дітей і незамінна для тих, хто сидить на дієті.
Як варити пшоняну кашу на молоці? візьміть:
- стакан пшоняної крупи;
- 400 мл води;
- 400 мл молока;
- щіпку солі;
- 2 ст. Л. Цукру;
- вершкове масло.
Молоко беріть нежирне-1%. Пшоняну крупу вибирайте жовту: вона не гірчить, з неї виходить найсмачніша каша.
Як зварити пшоняну кашу на молоці, щоб вона вийшла оптимальної консистенції? не шкодуйте води і молока: якщо їх буде недостатньо, каша вийде сухою. Прийнятне співвідношення крупи до води і молока — 1:2.
Щоб каша вийшла більш розсипчастою, використовуйте 1,5 склянки води і молока. А якщо готуєте пшоняну кашу для дитини — 2,5 склянки молока і води, щоб каша вийшла рідкою.
читайте також: як варити вівсяну кашу з цільної крупи в мультиварці
Як варити пшоняну кашу на молоці
Як правильно готувати пшоняну кашу на молоці? для початку:
- переберіть крупу, відберіть смітинки і камінчики;
- промивайте зерна під проточною водою, поки вона не стане прозорою;
- залийте крупу окропом, щоб прибрати гіркоту.
Вилийте окріп і відкиньте крупу на друшляк. Варіть таким чином:
- висипте зерна в каструлю з товстим дном, залийте водою і поставте на повільний вогонь.
- коли вода закипить, зніміть кришку і варіть крупу до тих пір, поки вся вода не википить. Кашу постійно помішуйте: вона може пригорати на дно каструлі.
- тепер додайте в кашу молоко, сіль, цукор і варіть ще 20 хвилин, постійно помішуючи.
- коли каша готова, вимкніть вогонь, додайте до неї 2 столові ложки вершкового масла, перемішайте і залиште під кришкою на 20-30 хвилин.
Джерело фото: nutritionstudies.org
Спробуйте кашу, за бажанням посоліть ще або додайте цукор. Поєднуйте кашу з горіхами, сухофруктами, гарбузовим насінням або свіжими нарізаними фруктами. Дітям подобаються варіації з бананом.
Не бійтеся експериментувати, шукайте своє ідеальне поєднання. Смачний і корисний сніданок готувати так просто!
читайте також: пшоняна каша: користь і калорійність