Різдвяний гусак: як вибрати хорошу свіжу тушку

179


Зміст

  • Як правильно вибрати гусака на ринку?
  • Як відрізнити старого гусака від молодого?
  • Вибираємо тушку: ознаки несвіжого м’яса
  • Простий і смачний рецепт приготування різдвяного гусака
  • А ми продовжуємо готуватися до нового року, як і наші чудові читачі. І сьогодні на порядку нова тема: як вибрати гусака і правильно його приготувати.

    Купити м’ясо гусака можна в магазинах або на ринку. У першому випадку ймовірність покупки якісної гусятині вище, тому що товари в супермаркетах проходять всілякі перевірки на свіжість і відповідність стандартам якості. Це в теорії.

    Насправді – далеко не факт. Саме в магазині зростає ризик придбання не просто простроченої або перемороженной продукції, але і накачаної різними хімікатами (для додання товарного вигляду залежаної тушці і збільшення ваги). Правила порушують навіть рітейлери-гіганти, не кажучи вже про магазини «біля дому».

    Тому гарне м’ясо краще вибирати на ринку. Фермерський гусак, з любов’ю вирощений в приватному господарстві, майже завжди корисніше і смачніше – умови утримання гусей у приватників, які розводять птицю на продаж і для себе, як правило, краще. Господар уважно стежить за птахом, добре годує. Але це в ідеалі. На жаль, зустрічаються і недобросовісні продавці.

    Тому підходимо до головного – як правильно вибрати гусака, щоб м’ясо було соковитим і м’яким, а ви отримали справжнє задоволення від їжі. І найголовніше – не отруїлися.

    Як правильно вибрати гусака на ринку?

    Вибираючи гусака, важливо не придбати недоброякісність або багаторазово заморожену тушку. Ця проблема вас не зачепить, якщо ви добре знаєте продавця або весь час у нього берете. У всіх інших випадках тримайте вухо гостро, адже жоден торговець не зізнається, що його птах бігала ще за царя Гороха.

    Розповімо, як правильно вибрати гусака на ринку і як відрізнити свіже м’ясо гусака домашнього від прострочки.

    • Гусак – птах, що має високу пропорційне відношення кісток по відношенню до м’яса. Чим більше тушка, тим крупніше і самі кістки – навіть самим великим гусаком вийде нагодувати чоловік 6 – 8, не більше.
    • Сільський гусак – жирна птах. В основному присутній підшкірний жир, який у процесі смаження витоплюється, тому приготувати м’яке соковите м’ясо гусака нескладно – тушка сама просочиться соком в духовці.

    Хороший свіжий гусак має угодовану пружну грудку з гнучкою грудиною, воскову шкіру світлого відтінку і жовтуватий жирок в черевній порожнині.

    Краще вибирати птаха середніх розмірів – не найбільшого, інакше ви витратите багато часу на його приготування. Крім того, часто дуже великий гусак – старий.

    Як відрізнити старого гусака від молодого?

    Уважно огляньте тушку. На ринку, як правило, птах продається без упаковки, тому проблем з візуальною оцінкою не виникне.

    У молодого гусака м’які лапи жовтого кольору, на ногах може бути невелика кількість пуху. Лусочки на лапах дрібні, м’які. Старі птахи мають сухі та жорсткі, натруджені перетинки на лапах. За кольором лапи старого гусака більш яскраві. Вони грубіші на вигляд.

    На вік також може вказати кінчик грудної кістки. У молодої птиці ця кістка легко згинається, а жирок має блідо-жовтий колір (неприродно жовтий – погана ознака), м’язи на розрізі вологі, червоні.

    М’яке м’ясо гусака смачніше, якщо він молодий. А ще його швидше готувати, воно соковите і менш жорстке. Гасити старого гусака доведеться не менше 5 годин.

    Вибираємо тушку: ознаки несвіжого м’яса

    Уважно огляньте тушку, пощупайте боки. Якщо відчувається тільки шкіра і кості, м’яса буде замало – переважатимуть кістки, шкіра і жир.

    Вибираючи гусака, стежте, щоб на ньому не було рожевою полою. Це вірна ознака того, що тушка підлягала заморожуванні не один раз. Це погано: м’ясо довго лежало, його смакові якості погіршилися (можливо навіть розвиток бактерій).

    М’ясо домашнього гусака не повинно липнути і ковзати, шкіра теж. Особливо заповзятливі продавці можуть помити тушку або протерти ганчіркою, щоб позбутися від липкості і видати залежане м’ясо за свіже. Тому дивіться ретельно, підніміть крильця. Якщо вдалося виявити присутність слизу, таку птицю купувати небезпечно.

    • Шкірний покрив повинен бути чистим, сухим, однорідним, біло-жовтим з червоністю. Гусак повинен мати глянцевий сухий злегка жовтуватий дзьоб, ротову порожнину рожевого відтінку.
    • Якщо м’ясо вільно ворушиться навколо горла – птах свіжа.

    Не вірте продавцеві на слово і при виникненні найменших сумнівів оглядайте тушку ще ретельніше, понюхайте її – від свіжої птиці не повинно виходити ніякого затхлого або хімічного запаху. Якщо недовіру не зникає, краще придивитися до іншого товару.

    • шкіра світла, без плям і пошкоджень (як на фото вище);
    • вага тушки не більше 4 кг;
    • запах нейтральний;
    • дзьоб блискучий, яскравий, злегка жовтуватий;
    • м’ясо пружне (при натисканні не деформується, легко відновлює форму).
    • якщо вага тушки більше 4 кг, швидше за все, старий гусак або відгодівлю вівся за допомогою стимуляторів росту і преміксів;
    • якщо шкіра в області грудей і зобу має зеленуватий відтінок, купувати птицю можна ні в якому разі також повинен насторожити рожевий наліт льоду, липкий наліт на шкірі, неприродно жовтий жир.

    Простий і смачний рецепт приготування різдвяного гусака

    А тепер, коли ми знаємо, як вибрати гусака для запікання, саме час отримати рецепт різдвяного гусака, соковитого, м’якого, з чудовою скоринкою.

    Нам буде потрібно:

    • гусак вагою 2 – 4 кг;
    • 3 яблука;
    • 3 мандарина;
    • приправа «Суміш перців»,
    • сіль, часник, рослинне масло.
  • Тушку гусака моєму, видаляємо пера (якщо є), витираємо насухо.
  • Натираємо перцем і сіллю, зовні і зсередини. Потім по другому колу – на цей раз маслом з подрібненим часником.
  • Загортаємо в харчову плівку і маринуємо 15 – 20 хвилин. А в цей час подрібнюємо яблука і мандарини: мандарини розбираємо на часточки, яблуко ріжемо великими шматками.
  • Знімаємо плівку і набиваємо тушку сумішшю фруктів.
  • Щоб приготувати м’ясо гусака в духовці, щільно загортаємо його в фольгу, товстим шаром. Потім ставимо в духовку.
  • На кожен кілограм м’яса буде потрібно годину запікання, і ще 15 – 20 хвилин на рум’яну скоринку, на приготування вже без фольги. Коли гусак підрум’яниться, полийте його виділився жирком. Щоб перевірити готовність, проткніть ніжку птиці виделкою – сік повинен бути прозорим, без крові.

    Різдвяний гусак з яблуками готовий!

    Вдалих передноворічних покупок і приємного апетиту!