
Більшість з цього списку – натуральні екстракти рослин. Вони вважаються безпечними для організму, а багато в деякій мірі навіть корисні.
- Збережіть цю таблицю, щоб не лякатися при вигляді безпечних Е-добавок. Їх потрібно знати, щоб не плутати з шкідливими.
 
Безпечні харчові добавки з розшифруванням у таблиці
| Код харчової добавки | Назва | Характеристики, вплив на організм людини | 
| Е 100 | Куркумін | Використовується при виготовленні м’ясних страв, лікерів, кондитерських виробів. У рідкісних випадках може викликати дерматити та алергічні реакції. Вважається безпечним для здоров’я | 
| Е 101 | Рибофлавін (вітамін В2) | Частіше використовується як харчовий барвник. Вважається безпечним для здоров’я | 
| Е 106 | Рибофлавін – 5 | Барвник жовтого кольору. Вважається безпечним для здоров’я, корисний як вітамін В2 | 
| Е 140 | Хлорофіл | Барвник, що надає легкий оливковий відтінок. Використовується при приготуванні морозива, кремів, майонезних соусів, молочних десертів. Вважається безпечним, володіє протираковими властивостями | 
| Е 141 | Мідні комплекси хлорофілів і хлорофілінів | Застосовуються в молочній промисловості. Нешкідливі харчові добавки | 
| Е 150, Е150а, Е150b, Е150с,
 Е150d  | 
Цукрові кольори | Барвники карамельного кольору, безпечні для здоров’я | 
| Е 153 | Вугілля рослинний | Використовується для прикраси кондитерських виробів та фарбування напоїв. Більша частина речовини не засвоюється організмом і виводиться разом із залишками їжі | 
| Е 160, Е160а | Каротини | Використовуються як харчові барвники. Речовина має властивості вітаміну А, зустрічається у складі соків, кондитерських виробів. Відносно безпечний продукт. Може бути шкідливим для завзятих курців – підвищує ризик розвитку ракових пухлин і інфаркту міокарда | 
| Е160b | Екстракт аннато | Харчовий барвник з ароматом мускатного горіха, надає продукту жовтий або оранжевий колір. Безпечний. Має деякі властивості вітаміну Е | 
| Е160с | Масло смоли паприки | Харчовий барвник. Застосовується при виготовленні жирних соусів, майонезу. Безпечний для здоров’я | 
| Е161b | Лютеїн | Харчовий барвник оранжевого кольору. Вважається безпечним. У рідкісних випадках може викликати алергію | 
| Е 162 | Бетанін (буряковий червоний) | Харчовий барвник. Вважається безпечним | 
| Е 163 | Антоціани | Рослинний пігмент, харчовий барвник кранного кольору. Безпечний для здоров’я, володіє протираковими властивостями | 
| Е 164 | Шафран | Пряність для додання блюдам кольору і аромату. Корисна добавка: покращує травлення, очищає печінку і нирки, кровотворні органи, стимулює потенцію, покращує колір обличчя | 
| Е 170 | Карбонат кальцію (крейда) | Вважається безпечним для здоров’я. Може використовуватися в медицині | 
| Е 172 | Оксиди заліза | Харчові барвники. Підвищують рівень гемоглобіну в крові | 
| Е 181 | Таніни харчові | Добавка з в’яжучими властивостями. Сприяє засвоєнню вітаміну С | 
| Е 200 | Сорбінова кислота | Безпечна для здоров’я, підвищує імунітет і допомагає вивести токсини. Присутній у складі напоїв і соків, згущеного молока, хлібобулочних виробів | 
| Е 202 | Сорбат калію | Природний консервант. У невеликих дозах повністю нешкідливий. При зловживанні можливі алергічні реакції | 
| Е 260 | Оцтова кислота | Використовується при приготуванні вінегретів, консервів. Вважається безпечною для здоров’я | 
| Е 262 | Ацетат натрію | Використовується при консервуванні. Не призводить до побічних ефектів | 
| Е 270 | Молочна кислота | Застосовується при виробництві пива і безалкогольних напоїв, солодощів. Вважається безпечною для здоров’я | 
| Е 290 | Вуглекислий газ | Консервант, що використовується при виготовленні безалкогольних напоїв. Вважається безпечним для здоров’я | 
| Е 296 | Яблучна кислота | Регулятор кислотності, смакова добавка. Використовується при приготуванні вин, фруктових напоїв. Вважається безпечною для здоров’я | 
| Е 297 | Фумарова кислота | Регулятор кислотності. Вважається безпечною для здоров’я | 
| Е 300 | Аскорбінова кислота | Вітамін С. Оберігає забарвлення м’яса від окислення. Кислота вважається безпечною для здоров’я, корисна для імунітету | 
| Е 301, Е 316 | Аскорбат натрію | Використовується при приготуванні м’ясних і рибних страв. Вважається безпечним для здоров’я, зменшує ризик серцевих захворювань | 
| Е 306 – 307 | Токофероли | Антиоксидант. Вважається безпечним для здоров’я | 
| Е 322 | Лецитин | Емульгатор. Використовується при виготовленні шоколаду, молочних продуктів, глазурі. Вважається безпечним для здоров’я | 
| Е 327 | Лактат кальцію | Входить до складу чіпсів, консервів. Безпечний. Є джерелом кальцію | 
| Е 330 | Лимонна кислота | Смакова добавка. Вважається безпечною для здоров’я | 
| Е 331 | Цитрат натрію | Може зустрічатися в складі суфле, мармеладу, дитячого харчування, йогуртів. Вважається безпечним для здоров’я. Корисний: стабілізує кров, бореться з печією і похміллям | 
| Е 333 | Цитрат кальцію | Може зустрічатися в складі згущеного молока, сухих вершків, желе фруктових консервів, джемів. Вважається безпечним для здоров’я, володіє протираковими властивостями | 
| Е 363 | Янтарна кислота | Використовується в десертах, супи, бульйони. Вважається безпечною для здоров’я | 
| Е 375 | Нікотинова кислота | Стабілізатор забарвлення. Вважається безпечним для здоров’я | 
| Е 401 | Альгінат натрію | Застосовується при виготовленні майонезів, соусів, соків, цукерок, мармеладу. Вважається безпечним для здоров’я. Сприяє виведенню солей важких металів | 
| Е 406 | Агар-агар | Застосовується для виробництва желе. Холодців, мармеладу, пудингу, зефіру, а також у молочному виробництві. Нормалізує обмінні процеси, виводить токсини і шлаки, є джерелом цінних мінералів і солей | 
| Е 415 | Ксантанова камедь | Вважається безпечною для здоров’я. Входить до складу соусів, салатів, хлібобулочних виробів | 
| Е 417 | Камедь тари | Використовується при приготуванні морозива, молочних десертів. Вважається безпечною для здоров’я | 
| Е 440 | Пектини | Використовуються при виробництві цукерок, желе, начинок, кулінарних жирів, молочних продуктів. Безпечні для здоров’я. Сприяють виведенню шлаків і токсинів | 
| Е 500 | Харчова сода | Застосовується при приготуванні хлібобулочних виробів, напоїв. Вважається безпечною для здоров’я | 
| Е 504 | Карбонат магнію | Розпушувач. Вважається безпечним для здоров’я | 
| Е 516 | Сульфат кальцію | Емульгатор, затверджувач. Вважається безпечним для здоров’я | 
| Е 641 – 642 | L-лейцин і лізин | Нешкідливі харчові добавки, модифікатори смаку і запаху. Застосовуються при приготуванні бульйонів, продуктів швидкого приготування. Безпечні для здоров’я | 
| Е 901 – 903 | Віск | Застосовується для обробки поверхні фруктів, використовується при виготовленні кондитерських виробів, жувальних гумок. Вважається безпечним для здоров’я | 
| Е905b | Вазелін | Глазирователь. Використовується при виготовленні кондитерських виробів. Вважається безпечним для здоров’я | 
| Е 913 | Ланолін | Сфера застосування практично як у воску. Продукт безпечний навіть для немовлят | 
| Е 916 | Кальцію йодат | Поліпшувач борошна та хліба, входить до складу деяких преміксів. Вважається безпечним для здоров’я | 
| Е 957 | Тауматин | Підсолоджувач. Використовується при виробництві морозива, жувальної гумки, сухофруктів. Вважається безпечним для здоров’я | 





































